Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Irodalmi cserebere Németországban

  • 2007. június 12.
  • humusz
Ha takarékoskodni szeretnénk a papírral, vásárolhatunk könyvet antikváriumban - így nincs szükség új fa kivágásához egy új könyv elkészítése végett. Ám van ennél még érdekesebb megoldás is, a Book-Crossing, melnyek kulcsszavai: használt könyv, nyomozás, játék, szemfülesség.

 

Adam Meister újságja mögé bújva ül egy kávézóban. Akárcsak valami krimiben: mintha ő lenne a nyomozó, a fiatal nő pedig, aki épp gondosan alánéz az összes asztalnak, a tolvaj. Nos semmi pánik, ők ketten csupán a legújabb nemzetközi irodalmi csere-mozgalom lelkes tagjai.

Az ötlet kitalálója Ron Hornbaker, a Book-Crossing nevű internetes cég alapítója, melynek mottója: vigyük el könyveinket oda, ahol mások megtalálják, elolvassák, majd újfent útjukra bocsátják a kedvenc olvasmányokat, azaz: „Read, Register, Release”. Hornbaker szerint a szervezet tagjai ily módon igyekeznek rávenni a fiatalokat, hogy minél többet olvassanak – s valóban, világszerte immáron 400 ezer tagot számlálhatnak, Németországban pedig több mint 25 ezer lelkes követőre talált a rendhagyó, ám kétségkívül hasznos kezdeményezés.

A Book-Crossing folyamata maga nem túl nagy ördöngösség: a könyv tulajdonosa interneten utalásokat ad meg arra vonatkozóan, hová helyezte el kedvenc olvasmányát, s a becsületes megtaláló is hasonlóképpen tesz. A könyveket minden esetben egy külön, a mozgalom pecsétjével ellátott borítékba helyezik, s miután a játékos elolvasta a művet, elrejti ő is gondosan, ezúttal természetesen egy másik helyre, hogy aztán újfent ráakadjon a következő irodalomszerető kereső. „Sokszor az is előfordul, hogy a megtaláló még kritikát is ír a fórumunkra” – árulja el a lelkes német csereberélő, Adam Meister.

Közel 3500 könyv kereng jelenleg Németországban valahol a megtalálók és az elrejtők között. A játékosok valóságos sportot űznek a rejtekhelyek megtalálásából: sok esetben pontos, precíz helyzet meghatározásokkal szolgálnak, gyakran azonban bizony akadnak olyan leírások is, melyeket igen nehéz megfejteni – s ezek lettek az igazán népszerű feladatok.

Adam Meister szereti a pontos, érthető leírásokat, sőt, általában ő maga is ott szokott lenni a könyve közelében. „Érdekes élmény számomra megfigyelni, ki az, aki megtalálja és elviszi elolvasni az én könyvemet, bár még soha nem elegyedtem szóba az illetőkkel.”

A kiadók és szerzők mindazonáltal nem fogadták kitörő lelkesedéssel a kezdeményezést, mondván: a Book-Crossing csökkenteni fogja az eladott példányok számát, egyesek pedig még azon is képesek voltak fennakadni, hogy a mozgalom épp az ő kötetükkel nem foglalkozik. Egy azonban bizonyos, az aggodalmaskodó jóslatok nem váltak be, épp ellenkezőleg: az élénk cserebere, valamint a fórum segítségével kevéssé ismert címek is bekerültek a köztudatba, ami nem véletlen, hisz a Book-Crossing az Amazon után világszerte az egyik legnagyobb internetes irodalmi megjelenés. A tagok pedig sokszor annak rendje s módja szerint megvásárolják azon szerzők további műveit is, akikkel először a Book-Crossing keretében találkoztak.

(http://www.sueddeutsche.de)

 

 

Forrás: www.litera.hu