Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Indulásra kész a hulladékgazdálkodás nyomkövető rendszere

  • 2016. január 14.
  • PKata

hunorTesztüzemben már működik a Hulladékgazdálkodási Navigáció Országos Rendszere (HUNOR), a pontos és gyors adatfeldolgozást biztosító informatikai rendszer kialakításához csaknem 900 millió forint európai uniós támogatást nyert el az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ). A rendszer lehetővé teszi a hulladék mozgásának nyomon követését a GPS-alapú eszközök segítségével, valamint az illegálisan lerakott szemét bejelentését.

 

Az országos lefedettségű komplex informatikai rendszer a többi között biztosítja az adatkezelést, a hulladékgazdálkodási ügynökség szerződéses partnerei által benyújtott havi jelentések adminisztrációját, pénzügyi elszámolását, ellenőrzését – mondta Vámosi Oszkár, az OHÜ ügyvezetője, aki kifejtette: a rendszer szeptember-októbertől éles üzembe áll, várhatóan jövő januártól mármindenfolyamat elektronikusan működik.

VámosiOszkár

A hulladékgazdálkodási ügynökség havonta 3-5 ezer, éves szinten 30-50 ezer aktát kezel, amelyekben milliárdos nagyságrendű az adatszám. A szerződött partnerek száma 150-200 közötti évente, amelyeknek tízmilliárd forintnyi összeget fizet ki az OHÜ állami forrásból szolgáltatás-megrendelés címen. A HUNOR a legkorszerűbb informatikai feltételeket biztosítja a feladatok ellátásához - ismertette az ügyvezető. A rendszer üzembe állításával és működtetésével az OHÜ megkönnyíti és hatékonyabbá teszi a hulladékgazdálkodásban részt vevő partnerei számára az adatszolgáltatást, így a részfinanszírozás folyamata is rövidebb lesz.

hulladék_sziget

A HUNOR segítségével az ügynökség gyorsabban teljesítheti adatszolgáltatási kötelezettségeit, feldolgozott információkkal tudja ellátni egyebek mellett a Földművelésügyi Minisztériumot, a társszervezeteket vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt. A HUNOR nyomkövető eszközeit az OHÜ térítésmentesen biztosítja valamennyi szerződéses partnere számára. A beérkező információkat a társaságok is megkapják, így ellenőrizhetik, hogy a járművek valóban a tervezett időpontban, illetve a meghatározott területen jártak-e, és gyűjtötték-e össze a hulladékot. A rendszer arra is alkalmas, hogy az OHÜ országjáró ellenőrei az illegálisan lerakott hulladékokról, vagy az elhagyott roncs járművekről pontos adatokat szolgáltassanak az illetékes szerveknek.  Muhoray Róbert, a HUNOR projektvezetője a sajtótájékoztatón elmondta: alig egy év alatt 28 közbeszerzési pályázatot hirdetett meg és bonyolított le az OHÜ. A szükséges informatikai eszközök és a kapcsolódó szoftverek beszerzésére, fejlesztésére összesen 26 beszállító, illetve fejlesztő partnerrel állapodtak meg.

 Forrás és képek: http://magyarhirlap.hu