Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Indul az Ipoly folyó "takarítása"

  • 2005. június 29.
  • humusz
kenu_1.jpgIpoly tisztítási akciót szervez a Magosfa Alapítvány 2005. június 30. és július 3. között a „Tiszta, egészséges Ipoly mentéért” elnevezésû magyar-szlovák szennyezõforrás felmérési és felszámolási program keretében.

Részletek a programról:

"Miért fontos az Ipoly folyó megtisztítása? A Börzsöny hegység mellett az Ipoly folyó a térség meghatározó természeti eleme. Tavasztól őszig horgászok és kempingezők pihennek a partján, a helyi lakosok járnak le sétálni, fürödni. Egyre többen járják a vizet kenuval, a határok teljes megszűnésével pedig várható, hogy még népszerűbb lesz a vízi túrázók körében. A kikapcsolódás, a turizmus mellett a folyó vízminőségének javítása gazdasági szempontból is fontos, ugyanis egyes településeket az Ipoly menti kutakból látják el ivóvízzel, és több helyen öntözési célra is hasznosítják a folyó vizét. Mindezeken túl az Ipoly, hal- és madárfaunája valamint a folyó menti vizes területek növényvilága miatt kiemelkedő természeti értéket is képvisel. Az Ipoly és a folyó menti területek környezeti állapotának javítása természetvédelmi szempontból is indokolt. A program megtervezése előtt a szervezők tudták saját tapasztalataik alapján, hogy egyre nő a hulladék mennyisége a folyóparton és az Ipolyban, ezért is terveztek tisztítási akciót. Azóta akivel csak beszéltek a helyi polgármesterek, önkormányzati képviselők, civil szervezetek képviselői és a helyi lakosok közül, azok a sok környezeti probléma közül elsőként a folyóparton folyamatosan elszórt szemetet említették. A fenti okok miatt Ipoly tisztítási akciót tartanak 2005. június 30. – július 3. között, a határfolyó mintegy 35 km-es szakaszán."

További információ az alábbi címen kérhető: Magosfa Alapítvány (Kelemen Zoltán, Kurucz Márta, Tomcsányi Zsófia) 2600 Vác, Cházár A. u. 17. tel: 511-426 vagy 511-427, 20/230-61-60, e-mail: [email protected]


Forrás: www.greenfo.hu