Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ilyen egy luxusturkáló svájci módra

  • 2015. március 16.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Ha valaki életében eljutott Svájcba, és utazása közben esetleg elvesztett valamit, amiért elfelejtett visszamenni a repülőtérre, a vonat- vagy buszpályaudvarra, az jó eséllyel egy zurichi boltban láthatja viszont régi tulajdonát - kezdi beszámolóját a BBC. Havonta nyolcezer talált tárgyat kapunk - mondja a bolt tulajdonosa, Roland Widmer, hozzátéve, hogy az emberek szemüvegüket hagyják el a leggyakrabban. Ebből naponta hússzal gazdagodik az üzletük.

A Fundsachenverkaufot, azaz az elveszett tárgyakat értékesítő vállalkozást 2005-ben alapították. A cég indult a svájci vasutak, az SBB pályázatán, amelyet a talált tárgyak értékesítésére írtak ki. A törvények szerint Svájcban egy-három hónapig őrzik ezeket. Az 50 franknál (szűken 15 ezer forint) olcsóbbakért csak 30 napig érdemes visszamenni, a többit három hónapig lehet visszakapni a repülőterek és a pályaudvarok illetékes osztályain.

Csak tavaly 100 ezer elhagyott tárgyat találtak az SBB alkalmazottai, amelynek tárolása komoly logisztikai feladat. Ezért kerestek vállalkozót az értékesítésükre. Widmer cége az üzlet elnyerése után gőzerővel látott munkához - a Fundsachenverkauf még ma is árucikkei kétharmadát az SBB-től kapja. A többi főként a repülőterek talált tárgyakat őrző osztályairól jut el hozzájuk. A bolt fix árat fizet a "nyersanyagot" tartalmazó csomagokért.

Előfordul, hogy a későn ébredő turisták az üzletben próbálják visszaszerezni elhagyott értékeiket. Ha még megvan, akkor simán visszakaphatják. Ha már eladták a tárgyat, akkor az árát fizetik ki nekik.

Az elvesztett cuccok nagy része értéktelen kacat, ám vannak köztük igazi különlegességek. Az elmúlt időszakban egy 26 ezer frankot (7,5 millió forint) érő gyémánt karkötő és egy 36 ezer frankra (10,3 millió forint) becsült márkás óra képviselte a csúcsot. Az értékes darabok között az ékszereken és az órákon túl jellemzően márkás ruhák, napszemüvegek Apple-laptopok és hangszerek vannak. Az utóbbiak között található például egy ötezer frankot (1,5 millió forint) érő hegedű.

A furcsaságok listáján szerepel egy börtönegyenruha, egy urna, egy Bongo dobkészlet egy műláb és egy gyűrű, amelybe mérget rejtettek. Wildmer egyes darabokat megtart magának. Gyűjteményének legújabb tárgya egy kéményseprő teljes kefekészlete.

A vállalkozás 18 embert foglalkoztat. A BBC tudósítójának látogatása idején a hátsó helyiségekben a megszokott lázas munka folyt. A laptopok memóriáját teljesen letörlik, mielőtt kiteszik a gépeket a pultra. Ügyes kezű mesterek kijavítják a talált ékszerek hibáit, új árut készítenek a törött gyűrűkből, a páratlan fülbevalókból, az a többi sérül bizsuból. A cégtulajdonos az újrahasznosítás sajátos formájának tartja ezt a tevékenységüket.

A Fundsachenverkauf komoly vállalkozás. A tulajdonos büszke arra, hogy a japán vállalatok híres Kaizen módszerével végzik a munkájukat, azaz folyamatosan javítják a hatékonyságot. Erre szükség is van egy olyan cég esetén, amelynek másfél tucat alkalmazottja évente 80 ezer talált tárgyat vesz át és oszt el a szemétbe kerülő daraboktól az eladásra szántakon át azokig, amelyeket árverésre bocsátanak.

Külön kell foglalkozniuk a fizikai és az internetes értékesítéssel. Widmer szerint hiába esik be időnként igazán értékes tárgy a boltba, nem számíthatnak kiugró haszonra. "Nyersanyaguk" értéke ugyanis nagyon változó, ami arra kényszeríti őket, hogy aprólékosan odafigyeljenek a költségekre. A cégvezető büszke arra, hogy a turkálók szerelmeseinek igazi Paradicsomot kínál a Fundsachenverkauf.
Magyar szabályok


A talált tárgyak kezelésével kapcsolatban Magyarországon a módosított 18/1960. (IV. 13.) kormányrendelet az irányadó. Az utcán talált elhagyott tárgyat a megtaláló nyolc napig köteles visszaszolgáltatni tulajdonosának, vagy az átvételre jogosult személynek, vagy az önkormányzat jegyzőjének. Utóbbi 30 napig köteles őrizni a dolgot. Ha beszolgáltató erre igényt tart, akkor ezt követően neki kell adni a tárgyat, amely akkor válik a tulajdonává, ha az eredeti tulajdonos ezt követően egy évig nem jelentkezik érte. Ha tulajdonos a megtalálástól számított három hónapig nem jelentkezik a jegyzőnél a dologért és az a megtalálónak sem kell, akkor az önkormányzat értékesítheti a tárgyat. A hivatali, vállalati épületben vagy tömegközlekedési járművön talált tárgyat át kell adni az ingatlan, illetve a jármű üzemeltetőjének. Az ilyen dolgok tulajdonjogára a megtaláló nem tarthat igényt. Ezeket a dolgokat is eladhatják egy idő után.

 

forrás: napi.hu