Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Illatos út, Hortobágy, Kiskunhalas....Melyik a kakukktojás?

  • 2016. szeptember 08.
  • PKata

kiskunhalas1Sajnos egyik sem. Az Illatos úti, valamint a hortobágyi szennyezések után most Kiskunhalason került elő több tonnányi veszélyes hulladék egy telepen, amit 5 éve záratott be a környezetvédelmi hatóság. A hulladékok begyűjtését végző céget azóta megszüntették, a terület kármentesítését várhatóan adófizetői pénzből kell elvégezniük a hatóságoknak. Az Együtt törvénymódosítást javasol a hasonló esetek megelőzése érdekében.

 

2010-ben bérelte ki a Bács-Reál Kft. azt a területet, amelyen hatósági engedéllyel végezte a veszélyes hulladékok begyűjtését. Már a következő évben szabálytalan hulladékkezelésért több mint 85 millió forintra bírságolták, majd a cég tevékenységét is betiltották a a hatóságok, mivel a szabálytalanságok folytatódtak. A tulajdonos más nevére íratta át a céget, a veszélyes hulladékot viszont azóta sem szállította el, pedig erre bíróság kötelezte. A terület új bérlője pedig hiába hasznosítaná a területet, a veszélyes hulladék miatt ezt nem tudja megtenni.

 

kiskunhalas2

 „– Jelen pillanatban egy talajvizsgálat és vízvizsgálat történik a hatóság részéről, és tőlük várunk minden intézkedést. Tehát abszolút együttműködünk velük, és abszolút idáig korrektnek tartjuk a hozzáállásukat.

– A cégnek van-e lehetősége, hogy arra, hogy elszállítsa a…?

– A cégnek jogi lehetősége sincs, hiszen nem is az övé, tehát nem a mi tulajdonunk, egy idegen tulajdon a mi tulajdonunkon – nyilatkozta Papdi József, a Papdi Outlet Kft. tulajdonosa.

kiskunhalas3

 

A Greenpeace a kerítésen benyúlva véletlenszerű talajmintát vett a területről. A mintában lényegesen magasabb fém- és ásványolaj-tartalmat találtak, mint amennyi a hatályos határérték. „Úgy gondoljuk nem kell megvárni, míg jelentős lesz a környezetszennyezés, tehát nagyon reméljük, hogy nem fognak találni még nagyon jelentős szennyezést a mélyebb talajrétegekben, és pont ezért kellene minél hamarabb elszállíttatni a hordókat. Én úgy gondolom, hogy a hatóságnak kell ezt az elszállítást elvégezni és később behajtani azon, akin úgy gondolják, hogy jogszerű, mert hogyha itt maradnak ezek a hordók, akkor szennyezés csak nő, jelentősebb lesz, és lényegesen költségesebb lesz a kármentesítés” – mondta Simon Gergely vegyianyag-szakértő.

  

 

Öt éve rohad a veszélyes hulladék a bezárt telepen

A lap információi szerint közel 150 millió forintba kerülne a terület rehabilitációja, amit a hatóságoknak adófizetői pénzből kellene állni, az érintett cég ugyanis megszűnt. Az Együtt a hasonló esetek megelőzése érdekében a környezetvédelmi törvény módosítását szorgalmazza. „Írjanak elő az ilyen tevékenységet végző cégek számára pénzbeli biztosítékadási kötelezettséget, illetve valamilyen biztosítás kötését. Képezzenek egy alapot, hogy ne fordulhasson elő. Ez már a sokadik eset, hogy az adófizetők pénzéből kell magánvállalkozások súlyosan környezetszennyező és esetlegesen egészségkárosító hulladékát elvitetni” – emelte ki Baranyi Krisztina, az Együtt kiskunhalasi önkormányzati képviselője. Az Együtt előterjesztése még idén a parlament elé kerülhet.

 

Forrás: http://hirtv.hu

Képek forrása és további cikkek a témában: http://nol.hu és http://www.dontwasteit.hu