Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ide vezet a fenyőfák utolsó útja

  • 2015. január 08.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

A kétmillió karácsonyi fenyő nagy része a közterületeken szemét­ként végzi. A fővárosban távhőt nyernek a begyűjtött fákból. Pécsett az erőmű kazánjaiban égetik el a fenyőket.

Budapesten évente több százezer fenyőfa kerül az utcákra az ünnepeket követően, ezek döntő többsége pedig a rákospalotai hulladékégetőben végzi. Horváth László, az FKF Zrt. helyettes szóvivője a Metropol.hunak elmondta: idén először vasárnap indultak útnak a „fenyőfajáratok”, melyek kizárólag a kiszolgált karácsonyfákat gyűjtik össze. Mellettük persze az úgynevezett köztisztasági szállítójárművek is besegítenek: regisztrálják azokat a helyeket, ahol fenyőfakupacok vannak a városban, illetve néhány fát maguk is el tudnak szállítani.

Vasárnap összesen hét jármű gyűjtötte a városban a fenyőfákat, de a következő napokban akár 15 fenyőfajárat is dolgozhat Budapesten. A járművek három telephelyről indulnak, de mindegyikük végcélja a rákospalotai hulladékégető. Az egykori karácsonyfák itt fejezik be pályafutásukat, aprítás után az égetőbe kerülnek a többi háztartási hulladékkal együtt. A fenyőfák gyűjtőhelyeit az alábbi linken találod.

Pécsett az erőmű kazánjaiban égetik el a megyeszékhelyen begyűjtött fenyőket. A Biokom a karácsonyi időszakot követően, hétfőtől megkezdte a feleslegessé vált fenyőfák begyűjtését és ártalmatlanítását. A karácsonyfákat a hulladékgyűjtés során használt járművel, csak erre a célra rendszeresített különjárattal szedik össze Pécs teljes területén a megszokott hulladékszállítási napokon, január 31-ig – számol be a Bama.hu.

Forrás: nlcafe.hu

Érdemes elgondolkozni azon, hogy az égetésen kívül milyen környezetbarátabb módszert alkalmazhatunk a karácsonyfák utóélete során. Egy lehetséges sokkal környezetbarátabb módszer lehetne például a faaápríték készítése, melyet a jó ideje tilos és rendkívül kártékony sózés helyett az utak síkosságmentesítésének megoldására használhatnánk fel.- A szerk. véleménye.