Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hungarikum: szélkerekek helyett szemétégetésből energia

  • 2016. április 12.
  • PKata

erőműEzúttal a megújuló energiaforrásokkal termelt áram kiemelt átvételi áráról szóló szabályozásból vették ki a szélerőműveket. Ha a törvényjavaslatot elfogadják, a hulladékok elégetéséből nyert energia kedvezőbb elbírálás alá esik, mint a széláram.

 

Magyarország eddig az a különleges hely volt Európában, ahol 2010 óta egyetlen új szélerőmű építésére sem adtak ki engedélyt (ugyanebben az időszakban a szomszédos Romániában hatszorosára nőtt a beépített szélerőmű-kapacitás, méghozzá állami ráfordítás nélkül, a román szélkerekek névleges teljesítménye pedig összesen már másfélszerese a paksi atomerőműének).

A szektor fejlődését az engedélyezés megakasztása mellett eddig főként a zöldenergiával termelt áram átvételének szabályozatlansága nehezítette. A legtöbb uniós tagállamban az árakat sokszor egy évtizedre előre törvényben rögzítik, hogy a beruházók számára kiszámítható környezetet teremtsenek. Az áram átvétele kötelező és kiemelt áron történik.

Az Orbán-kormány most elkészítette a hiányzó szabályozást, ám a benyújtott törvényjavaslatban nincs sok köszönet.

Egyrészt az nem vonatkozik a szélenergiára, ami azt valószínűsíti, hogy a szélerőmű-beruházások befagyasztása a következő években is folytatódik majd. Másrészt megkaphatja viszont a támogatást a hulladékkal termelt áram, ami azt az abszurd helyzetet fogja eredményezni, hogy a magyar jog szerint a hulladékégetőkben előállított áram szabályozási szempontból „zöldnek" számít majd, és kedvezőbb besorolás alá esik, mint a széláram. Harmadsorban pedig a támogatás – az általános európai gyakorlattal szemben – nem normatív lesz, és nem fedi le a zöldenergia-szektor teljes termelését: mind a kötelező átvételre, mind pedig a kiemelt árra pályázni kell majd, ami széles teret biztosíthat a politikai és egyéb szempontú kivételezésnek.

megújuló_energia

A pályázatokat a minisztériumok fölött álló Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) bírálja majd el. A szervezetet Orbán Viktor energetikai végzettség nélküli bizalmasa, Dorkota Lajos, a volt Fejér megyei kormánymegbízott irányítja. Az árakat pedig nem törvényben, hanem bármikor könnyen módosítható rendeletben rögzítik, ami megkérdőjelezi, valóra válnak-e a támogatási rendszer kiszámíthatóságára vonatkozó korábbi ígéretek. (NOL.HU)

 

Közel egy éve írtuk, hogy a szélenergia hasznosítása tavaly a világ egyik leggyorsabban fejlődő iparága volt. A terület 100 milliárd dollárnyi beruházást vonzott az Európai Szélenergia Szövetség szerint. Ehhez Magyarország egy fillérrel sem járult hozzá, pedig nálunk is volnának lehetőségek. Nálunk totális szélcsend.

szélerőmű

 

Forrás: http://greenfo.hu