Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tanulók és tanítók a Humusz Házban

  • 2014. április 13.
  • juci

A Humusz Szövetség következő néhány hónapjában az oktatóké és az oktatásé a főszerep. Számos program és pályázat segíti a környezettudatosság kialakulását a téma iránt még fogékony, fiatal korcsoport körében. - Sajtóközlemény 2014. április 2.

Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének célja a gyerekek, diákok környezettudatosságának erősödése, a környezeti nevelési tevékenységek színvonalának és a Natura 2000 területek ismertségének növekedése. Ennek keretében az OFI által kiírt közbeszerzési pályázaton a Humusz Szövetség 2013 végén elnyerte a közép-magyarországi régió Regionális Forrásközpont szerepét az Ökoiskolákkal és a Zöld Óvodákkal kapcsolatban. A 2016 júniusáig szóló megbízatás lényege, hogy az Országos Forrásközpont által fejlesztett útmutatók, segédanyagok és megtartott képzések révén segítsék a régióban az Ökoiskola/Zöld Óvoda hálózat bővítését, valamint a címekre pályázó intézmények felkészülését.  

Ingyenes programjuk keretében információs napokkal, mentorálási tevékenységgel és akkreditált képzéssel segítik a környezettudatosság iránt elkötelezett pedagógusokat, akik koordinátori szerepet vállalnának saját intézményükben.

További információ: http://humusz.hu/hirek/humusz-hirek/pedagogus-tovabbkepzes-fogyasztoi-tarsadalomrol/14909

 

Újrapapír füzetek – együtt olcsóbban

Az oktatási intézmények zöldítésének egyik lehetősége, ha a diákok újrapapír füzetre cserélik hagyományos füzeteiket.  Az előzetes igények alapján a Humusz Szövetség az idei évben is vállalja az iskolai újrapapír füzetek nyomdai legyártatását.

A diákok egészségének megőrzése, a környezet védelme, valamint a környezeti nevelés szempontjából kiemelkedően fontos a természetes alapanyagból, ill. másodnyersanyagból készült iskolaszerek használata. Szükséges, hogy a szelektív hulladékgyűjtés térhódítása mellett a másodnyersanyagból készült termékek használata is elterjedjen. Egyfelől, mert csak így van értelme a szelektálásnak, másfelől pedig a szemléletformáló hatás miatt.

Annak érdekében, hogy a füzet előállítási költsége minél alacsonyabb legyen (a magasabb példányszámnak köszönhetően), együttműködő partnereket keresnek iskolák, civil szervezetek körében. Vállalják az igényeik összegyűjtését, valamint megszervezik a füzet kiadását és terjesztését.

Az igények leadására 2014. március 7. és április 30. között van lehetőség.

További információ és regisztráció: http://humusz.hu/hirek/humusz-hirek/ujrapapir-fuzetek-rendelese-2014/15181

 

40 óra, 40 kredit – akkreditált pedagógusképzés

A Szövetség idén tavasszal ismét elindítja "A hulladékgazdálkodás és a fogyasztói társadalom ismeretanyagához kötődő nevelési feladatok elméleti és gyakorlati problémái, lehetőségei" címmel, akkreditált pedagógus-továbbképzését! A 40 kredites képzés célja, hogy a résztvevők megismerkedjenek a hulladékgazdálkodás alapfogalmaival, a reklám - fogyasztás - hulladék összefüggésével és következményeivel, valamint a fogyasztói társadalomból a fenntartható társadalom felé vezető út hulladékgazdálkodással kapcsolatos lépéseivel a hétköznapi ember nézőpontjából.

A képzés során hangsúlyt fektetnek a közös gondolkodásra, a csoportmunkára, a játékok és a módszerek kipróbálására. A résztvevők számos érdekes módszerrel ismerkedhetnek meg, melyek segítik az ismeretek átadását a gyerekeknek, valamint gyakorlatias ötleteket kaphatnak a környezetkímélőbb iskola működtetéséhez. A képzést elsősorban az 10 -18 éves korosztályt tanító pedagógusoknak és környezeti nevelőknek ajánlják, de más érdeklődőt is szeretettel várnak. Jelentkezési határidő: április 25.

További információ: www.humusz.hu/oktatas

Feliratkozás a Humusz pedagógus hírlevelére: http://humusz.hu/hirlevel/feliratkozas 

 

Idejében elkezdeni – zöldítő tábor gyermekeknek 

Kifejezetten nyári program (2014. augusztus 4-8. között) a 8-12 éves gyerekek részére szervezett Öko-Kukac Kuckó, „ökosodó” tábor, amelyre elsősorban olyan gyerekek jelentkezését várják, akik érdeklődnek a növények, állatok, és úgy általában a környezetük iránt. Az 1 hetes tábor során a fiatalok széles körű ismereteket szerezhetnek az újrahasznosításról, a komposztálásról, a környezettudatos életmódról – természetesen az ő nyelvükre lefordítva, számukra is élvezetes módon.

Igény és megfelelő számú jelentkező esetén van lehetőség a meghirdetettől eltérő időpontban is elindítani a tábort.

További információ: http://humusz.hu/oko-kukac-kucko

 

 

A Humusz Szövetségről:

A Humusz Szövetség 19 éve dolgozik azon, hogy a fenntartható termelés és fogyasztás napi gyakorlattá váljon, és ehhez rendelkezésre álljon az ehhez szükséges ismeret. A Humusz lassan két évtizede indította el környezeti nevelési programját, amelynek keretében több ezer gyerek számára tartott már foglalkozásokat. Munkájában az egyetemisták képzése mellett hangsúlyos a felnőttképzés is: 7 éve tart akkreditált pedagógusképzést szakemberek számára.

A szervezet a Nulla Hulladék Hálózat nevű országos, több mint 50 helyi civil szervezetből álló szövetséget működteti. Központi budapesti irodájában lakossági tanácsadással, felnőtteknek szóló előadásokkal, cserebere börzékkel, bevásárlókörrel segíti a hozzá csatlakozó pártoló tagokat. A Humusz Házban könyvcserélde, farmergyűjtő pont, és közösségi komposztáló is rendelkezésre áll.

Online adatbázisai is népszerűek, úgymint a javítóműhelyek, a visszaváltható italos csomagolások és a hulladékátvevő-helyek adatbázisa.

Érdekérvényesítő munkája során állandó kapcsolatot tart a hulladékos téma érintettjeivel, részt vesz a szakpolitikai egyeztetésekben, véleményez jogszabályokat, stratégiákat, és önkormányzatok számára ún. nulla stratégiák kidolgozásával is foglalkozik.

 

További információ:

Rátz Judit

alelnök

 

Humusz Szövetség

1111. Bp., Saru u. 11.

www.humusz.hu

[email protected]

tel.: (1)386-2648

fax: (1)279-1844