Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nincs szükség égetőkre! - Üzenj te is az EU környezetvédelmi biztosának!

  • 2013. február 08.
  • juci

AvaazA GAIA nemzetközi aláírásgyűjtést kezdeményez az újabb európai égetőművek építése ellen. A Humusz Szövetség révén hazánkban is lehetőség nyílik a csatlakozásra. Az apropót egy nemrég készült tanulmány adja, mely szerint egyes országok már most is nagyobb égetői kapacitásokkal rendelkeznek, mint amennyi az égetésre szánt hulladék mennyisége. Ezáltal egyrészt folyamatosan nő a határokon átnyúló hulladékszállítás aránya, másrészt újrahasznosításra alkalmas hulladék kerül égetésre, mely nemcsak a józan észnek, de az Európai Bizottság által megfogalmazott céloknak is ellentmond.

 A GAIA petíciója
Janez Potočnik úrnak,
az Európai Unió környezetvédelmi biztosának

 

Itt írd alá!

Avaaz

NE ÉPÜLJÖN TÖBB ÉGETŐMŰ EURÓPÁBAN!

„Mi, európai állampolgárok kérjük az Európai Bizottságot, hogy korlátozza új égetőművek építését! Az égetés verseng az újrahasznosítással, és számos EU országra nézve bebizonyosodott, hogy már nagyobb az égetői kapacitása, mint az elégethető hulladék mennyisége. Kérjük, hogy a Bizottság az ösztönzők kapcsán hozza meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a hulladék a keletkezéséhez legközelebb eső helyen kerüljön megelőzésre, redizájnra, újrahasznosításra és újrafelhasználásra. Amennyiben Európa 2020-ra el akarja érni az erőforrás-hatékonysági célokat, nem lenne szabad új égetőműveket építenie.”

MIÉRT FONTOS EZ?   

Európában veszélyben van az újrahasznosítás. Egyes országok túlzott égetői kapacitásának eredménye, hogy az újrahasznosításra alkalmas hulladékot elégetik, illetve hogy néhány országban megnőtt a hulladék-szállítás aránya háttérbe szorítva így az újrahasznosításra ösztönzést.

Napjainkban angol hulladék kerül Hollandiába, olasz hulladék Németországba, norvég hulladék Svédországba… Senki sem tudja pontosan, hogy mekkora az európai országhatárokat átlépő, égetésre szánt hulladék mennyisége. Azt viszont tudjuk, hogy radikálisan növelni lehetne az újrahasznosítás mértékét, és hogy az állampolgárok hatalmas pénzeket fizetnek égetőművek megépítésére és működtetésére, melyek olyan erőforrásokat égetnek el, amiket meg kellene osztanunk a jövő nemzedékeivel.

Az Európai Unió ellentmond önmagának. Az európaiak minden évben egyre több és több hulladékot égetnek el (2007 és 2010 között 69,5 millió tonnát), míg az EU ígéretet tett arra, hogy 2020-ig fokozatosan megszünteti az újrahasznosítható hulladék elégetését[1]. Mégis számos új égetőt terveznek megépíteni, vagy már folyik is az építésük.  Semmi értelme új égetőműveket építeni, amikor az olyan országok, mint Németország, Dánia, az Egyesült Királyság, Hollandia és Svédország több égetői kapacitással rendelkezik, mint amennyi elégetendő szeméttel.

A „mindent kidobunk” életstílussal kidobjuk a jövőnket is - az égetőművek a fenntarthatatlan gazdasági  berendezkedés példái. Beruházni a hulladék redizájn, -csökkentés, -újrafelhasználás és -újrahasznosítás terén kell, nem pedig égetőkbe, amik csak elpazarolják az értékes erőforrásokat. Kérjük a környezetvédelmi biztost, hogy változtassa meg a szükséges jogi és gazdasági ösztönzőket, hogy így más területekre legyenek irányíthatók a jelenleg az égetőkhöz kerülő pénzalapok.   

 

További információért olvasd el a tanulmányt:

Égetői túlkapacitás és hulladékszállítás Európában: a közelség elvének vége?

 

GAIAA GAIA (Global Alliance for Incinerator Alternatives, Nemzetközi Szövetség a Hulladékégetés Alternatíváiért) egy nemzetközi szövetség, amely kilencvennél is több országban tevékenykedő több mint 650 alulól építkező szervezetből áll. Küzd a hulladékégetők beszüntetésért, valamint biztonságos, fenntartható és ésszerű alternatívákat ajánl.A Humusz Szövetség 2005 óta tagja a GAIA-nak.

 

Sajtókapcsolat:
Szuhi Attila

tel.: 06 30 563 77 49
e-mail: [email protected]



[1] “Útmutató az erőforrás-hatékony Európa megvalósulásához”