Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Komposztálás Ünnepnapja

  • 2013. október 02.
  • Axi

vállalkozasokMinden év október 10-e a Komposztálás Ünnepnapja, ünnepeld idén is velünk! Keresve sem találhatnának jobb alkalmat arra, kollégáikkal és diákjaikkal együtt elgondolkodjanak a komposztálás hasznosságán! :)
A regisztráció határidejét október 17-ig meghosszabbítottuk, így, aki a késői értesülés miatt lemaradt, még regisztrálhat. :)
Az a fontos, hogy a komposztálással kapcsolatban végzett tevékenység október hónapban történjen!

Rendszeresen ünnepelt jeles napjaink sorában nem találunk a talajjal, annak aktív védelmével kapcsolatban egyetlen kiemelt napot sem, pedig számtalan tanulmány jelzi, hogy talajaink ásványi anyagokban és nyomelemekben súlyosan elszegényednek, így tápláléknövényeink is egyre kevesebb ilyen elemet tartalmaznak.
A helyi komposztálás környezeti szempontból a legkímélőbb, a leginkább költséghatékony és hosszútávon fenntartható modell a zöldhulladékok kezelését illetően. Nem csupán a szemétdíjon spórolhatnak az intézmények, de olcsóbbá teszi a kertgondozást is, hiszen ingyen elérhető a keletkező növényi tápanyag. Nem utolsósorban pedig a gyerekek nap mint nap követhetik, részesei lehetnek a természetben lejátszódó körfolyamatoknak.
Ezért mi nem csak egy napot, hanem egy egész hónapot szentelünk a komposztálás témakörének. Csatlakozzatok hozzánk Ti is, teremtsünk együtt alapot egy hosszútávú szemléletformáló tevékenységnek!

FELHÍVÁS 
A Humusz Szövetség pályázatot hirdet oktatási intézmények (óvodák és iskolák) részére.

A Komposztálás Ünnepnapja alkalmából várjuk azon óvodák és iskolák jelentkezését, amelyek szeretnék megosztani másokkal is ötleteiket a zöld hulladék felhasználásának kreatív módozataival, a komposztálás népszerűsítésével és annak gyakorlati módszereivel kapcsolatban!
Azokat a komposztáláshoz kapcsolódó kézműves alkotásokat, jól továbbhasználható módszertani ötleteket, projektmunkákat, témanapok beszámolóit várjuk, melyeket az oktatási intézményekben a tanórákon az októberi ünnepnap alkalmával meg tudtak valósítani.

A 3 legötletesebb, legrészletesebb beszámoló beküldői szemléletformáló ajándékcsomagot (pl. újrapapír termékek, komposztos matricák, kiadványok, könyvutalvány stb.) kapnak. 

 Regisztráció a JELENTKEZÉSI LAP kitöltésével október 10-ig!

A regisztráció határidejét október 17-ig meghosszabbítottuk. Így, aki a késői értesülés miattlemaradt, még regisztrálhat. :) Fontos, hogy a komposztálással kapcsolatban végzett tevékenység október hónapban történjen!

A fényképes és írásos beszámolókat a nap eseményeiről november 30-ig várjuk a galgaokoinfo(kukac)gmail.com email címre.
A beszámolók feldolgozásának megkönnyítése érdekében kérjük, hogy a fotókat (min. 3, max. 7 db, jó minőségű, jpg formátumú kép) a szöveges beszámolótól elkülönülten, külön csatolmányként küldjék a galgaokoinfo(kukac)gmail.com címre! 
 

Az Ünnep hátteréről röviden itt olvashatnak.
További ötletek az Ünnepnapra >>
www.humusz.hu/komposztalj/komposztos-otletek
  

További játékok és cikkek a komposztálással kapcsolatban:

Legyen ez a jeles nap olyan alkalom, mikor - ha csak pár perc erejéig is - belegondolunk, honnan jön és hová tart az a rengeteg zöld hulladék, ami körülvesz bennünket! :)