Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A HuMuSz az ügyészséghez fordul a polgári gumiégető ügyében

  • 2006. november 30.
  • humusz
polgarA Hulladék Munkaszövetség az ügyészséghez fordul a Polgárra tervezett Gumihulladék Égetõ ügyében és kéri az engedélyezési eljárás törvényességi felülvizsgálatát.

Mint ismeretes a TechCon Kft. már 2003-ban elindította a polgári létesítmény környezetvédelmi engedélyezési eljárását, amit azonban végül ügyesen megkerült. Az üzem kapacitását lecsökkentette, és így az kikerült a hatásvizsgálatra kötelezett eljárások közül (50 t/nap felett szükséges, míg a Polgári üzem kapacitását 49,5 tonnára(!) csökkentették). 2005-ben a cég új befektetővel és új technológiával a háta mögött ismét jelentkezett a Környezetvédelmi Felügyelőségen és arra hivatkozott, hogy a hulladék gumiabroncsból energiát állít elő, így a létesítmény, amely hulladékot éget valójában nem hulladék ártalmatlanító, hanem hasznosító üzem és így nem hatásvizsgálat köteles. A Környezetvédelmi Felügyelőség a magyarázatot elfogadta, és nem írta elő a hatásvizsgálat elkészítését, holott a vonatkozó jogszabály szerint a hulladékot égetéssel ártalmatlanító létesítmény esetén ennek elkészítése kötelező.

Az Európai Unió Környezetvédelmi Bizottsága a napokban szavazott arról, hogy a hulladék égetése pusztán energetikai alapon nem sorolható át a hasznosítás kategóriába. Ez a döntés megerősítette a HuMuSz álláspontját és a ügyészségi beadvány jogosságát. Döbbenetes, hogy egy cég felépítheti úgy az ország harmadik legnagyobb direkt égető berendezését, hogy nem írják elő számára még az előzetes környezeti hatásvizsgálat elkészítését sem.

A gumihulladék égetése azért sem ésszerű, mert annak anyagában történő hasznosítására az országban elegendő kapacitás és felvevő piac is van, így az égetéssel történő ártalmatlanítás nem támogatható. A hulladékok, és így a gumihulladékok égetése során az emberi egészségre is veszélyes vegyületek keletkeznek, és a hátramaradó salak és hamu is környezeti kockázatot jelent.

Bővebb információ:

Szuhi Attila

Hulladék Munkaszövetség

[email protected]

www.piromania.info

06/30-563-7749