Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékpirulák: tonnaszámra dobjuk be a magunkét

  • 2006. március 20.
  • humusz
Néhány hónapja már példaértékû rendszer gondoskodik a lejárt szavatosságú gyógyszerek összegyûjtésérõl és megsemmisítésérõl. Az mfor.hu helyszíni szemléjébõl kiderült: a "bogyóknak" fenntartott gyûjtõládákat nem mindenki arra használja, amire kitalálták azokat.
December elseje óta jogszabály rendelkezik a felhasználatlan gyógyszerek visszavételéről, melyet a szakma példás egyetértésben oldott meg."Gyakran 10-15 éves gyógyszerek kerülnek a patikákban kihelyezett gyűjtőládákba" - mondta el lapunknak Miklósi András, a Recyclomed Kht. ügyvezető igazgatója.

Havi 20 tonnát gyűjtöttek be

Hozzátette: a szakma belső ügynek tekintette a pirulák, folyadékok begyűjtését. Így míg más ágazatoknál több kht. párhuzamosan végzi a tevékenységet, addig náluk a Recyclomed Kht. egymagában látja el a feladatot. Az akcióhoz gyakorlatilag az összes hazai gyógyszergyártó, mintegy 285 vállalat csatlakozott. A konszenzust a Magyar Gyógyszerész Kamara a szakma sikertörténetének tekinti.

A vonatkozó jogszabály
A 20/2005. (VI. 10.) EüM rendelet értelmében a gyógyszerhulladék lakos- ságtól történő begyűjté- sében valamennyi - működési engedéllyel rendelkező - közforgalmú és fiókgyógyszertár a nyitvatartási ideje alatt részt vesz. A gyűjtést úgy kell megszervezni, hogy az a gyógyszertár beteg- ellátási tevékenységét ne akadályozza.
A vezető szerint a fizetendő díjat az eladott dobozforgalom alapján határozzák meg. "Az éves szinten 200 millió forintos visszagyűjtés a legnagyobb vállalatok esetében is mindössze 10 millió forint körüli kiadást jelent, ami elenyésző."

Az eddig begyűjtött mennyiség az előrejelzéseknek megfelelően havi 20 tonna: ennyi kerül a  hulladékégetőkbe a lakosság "történelmi készleteiből". Éves szinten 300-500 tonnával számolnak.

Tavaly próbagyűjtést is tartottak, hogy lássák, mekkora mennyiséget és milyen állapotban juttat vissza a lakosság. Korábban számos hír látott napvilágot arról, amelyek szerint főként a vérnyomáscsökkentők, a fájdalomcsillapítók és az antibiotikumok felhalmozásában jeleskedett a lakosság. Miklósi szerint kérdéses, mi ezen információk alapja, a kihelyezett ládákba belenyúlni ugyanis nem lehet.

Ahogy fogy a készlet, nő a tudatosság, így a jövőben - a kezdeti felfutást követően - remélhetőleg 300 tonna körül stabilizálódik az éves mennyiség. A fogyasztók tudatosságát növelendő, a Környezetvédelmi- és Vízügyi Minisztérium "Mindenki dobja be a magáét" kampányának keretében a gyógyszergyűjtést is népszerűsítik.

A titkos objektum
Az mfor.hu megpróbálta megörökíteni az ominózus gyűjtőládát az egyetlen olyan patikában, ahol ez a rendeltetési helyén állt. A gyógyszertár vezetője azonban - úgy látszik - nem akart publicitást a konténernek, s a kérést indoklás nélkül visszauta- sította...
"Az égetésben a legfőbb szempont az ár, de történelmi okok miatt a dorogi égető a legkézenfekvőbb megoldás" - véli Miklósi. Hozzátette: máshol is folyik megsemmisítés, hogy a kht. ne álljon egy lábon.

Mindent beledobtak

Az mfor.hu négy belvárosi patikát látogatott végig, hogy saját szemmel győződjön meg a rendszer működéséről. A gyógyszertárak közül mindössze egyben talált gyűjtőládát, kettőben azt éppen elszállították, a negyedik helyen ugyan volt ládikó, viszont nem helyezték ki az eladótérbe.

A tapasztalatok szerint a betérők tényleg használják a tetszetős papírdobozokat, mások viszont bármit képesek bedobni, akár üres gyógyszeres dobozokat is. Ezért az üzlet némi plusz munkával inkább szétválogatja, mi kerüljön a konténerbe.

"Egyesek egy-két levélnyi gyógyszert hoznak be, de volt olyan beteg, aki egy reklámtáskányi lejárt, szívproblémára felírt injekcióval tért be" - mondta el érdeklődésünkre az egyik üzlet gyógyszerésze. A logisztikai rész a vélemények szerint jól működik: legkésőbb 36 órával a bejelentés után ürítik a dobozokat. Más tapasztalatok szerint viszont nem rögtön, csak egy-két napon belül cserélik azokat üresre.

Istvánko Viktória

Menedzsment Fórum