Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékos szemléletformáló programok Hajdúböszörményben

  • 2005. szeptember 05.
  • humusz
A Hajdúböszörményi Ifjúsági Természetvédõ Kör komposzt.jpg(egyesület) a HHG Kft-vel és az Ökopack Kht.vel együttmûködve a Hajdúsági Lerakóhoz tartozó települések nyári nagyrendezvényein folytatja szemléletformáló tevékenységét. A program célja alapvetõen a hulladékok mennyiségének csökkentése, a szelektív hulladékgyûjtés és a komposztálás népszerûsítése.
Mindhárom cél a lerakóra kerülő hulladékok mennyiségét csökkenti, mely segít megnövelni a lerakó élettartamát, valamint teljesíti a Hulladékgazdálkodási törvényben és az Országos Hulladékgazdálkodási tervben megfogalmazott csökkentési célokat. Ez az egyesület céljaival és a HHG Kft és az Ökopack törekvéseivel is egybecseng.
A rendezvényeken ( Lakótelepi napok és Hajdúhét Hajdúböszörményben és a Balmazújvárosi napokon Balmazújvárosban ) a standon a komposztálással kapcsolatban kaptak hasznos információt az érdeklődők, és megismerhették ennek eszközeit: a komposztálót és a komposztaprítót.
A program legnépszerűbb része, főleg a gyerekek körében, a szelektív gyűjtéshez kapcsolódik: itt a gyerekeknek kellett a műanyag feliratú gyűjtőedénybe beletalálnia minél többször, és ajándékokat kaptak, ha még egy szelektív gyűjtéssel kapcsolatos kérdésre is válasz tudtak adni. Emellett a szelektív gyűjtéssel kapcsolatos szóróanyagokat is kaptak az érdeklődők.
Bár a Hajdúsági Hulladékgazdálkodási társuláshoz tartozó 14 település közül még 4 településen találhatók szelektív gyűjtő edények, ezek száma a többi településen is gyarapodni fog, mivel a települések nyertek az Észak-Alföldi Régió által kiírt hulladékgazdálkodást támogató pályázatán. Így a továbbiakban ott is folytatni fogja tevékenységét az egyesület.