Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékmentes piaci túlélőszett

  • 2017. december 04.
  • CsViki

Ha azzal a szándékkal indultál el a piacra, hogy egyetlen eldobhatós műanyagzacskót, -dobozt és -fóliát sem szeretnél hazavinni, akkor jól jöhet néhány alapkellék. A Zöldbolt összegyűjtötte nektek, mi minden segíthet a kihívásban!

Szeretjük a piacokat. Szeretjük őket, mert termelőktől vásárolhatunk egészséges élelmiszereket, és szeretjük azért is, mert itt tudunk a lehető legtöbbféle élelmiszert csomagolás nélkül megvásárolni. Lássuk mit érdemes magaddal vinned a piacra, hogy elkerüld a szeméthalmokat!

 

Nagy, strapabíró szatyor a piacozáshoz

 

1. "Banyatank"
Ahogy a termelői piacok egyre inkább népszerűbbek lesznek, kezd eltűnni a bélyeg a banyatankról is. Már mindenki tudja, hogy egyáltalán nem ciki gurulós kocsival vásárolni, sőt igazán stílusos darabok is elérhetőek, mint például a szebbnél szebb színekben pompázó, jó minőségű spanyol gyártmányú Rolser modellek. Ha nem a válladon kell cipelni a zsákmányt, akkor pedig könnyebb szívvel hagyod otthon az autót is, aminek a légkör és az abból lélegző élőlények is nagyon fognak örülni.

2. Nagy, strapabíró szatyor
Ha kisebb háztartásnak vásárolsz, ezért a gurulós kocsi nem indokolt, akkor elég, ha nagyobb szatyrokat viszel magaddal. Vehetsz natúr vászonszatyrot, vagy éppen Zöldboltosat is ha ahhoz van kedved. Akár újrahasznosított farmerból készült táskát is választhatsz, ami még jobb, hiszen megmentesz vele egy sor régi farmert a hulladéklerakótól.

3. Cibi csomagolók
A Cibi újraszalvéták, újratasakok és a Cibibee méhviaszos csomagolók tökéletesen kiváltanak mindent, amit fóliába vagy kis zacsiba csomagolnának az árusok. Kifli? Sajt? Felvágott? Magvak? Nyúlj a Cibi csomagolókért! ;) 

4. Cekker vászonzsákok
A Cekker vászonzsákok nagyon jól jönnek zöldség és gyümölcs vásárlásakor, de akár péksütiknél, kenyérvásárláskor is. Különböző méretben kaphatók, és rájuk van írva a zsák súlya is, így azt le lehet vonni a mérlegen még akkor is ha az eladó nem óhajt tárázni.

5. Csatosüvegek
A csatosüvegek kiválóak tejtermékek vásárlására. Az Swing italos csatosüvegbe kérheted a tejet, a Fido üvegek pedig a vajhoz, tejfölhöz, joghurthoz ideálisak. De kérhetsz beléjük húst és felvágottat a hentesnél, vagy savanyúságot is. Arról nem is beszélve, hogy te magad is különféleképp tartósíthatod bennük a piacon vásárolt finomságokat.

6. Otthonodban már megtalálható, vagy általad készített tárolók
Még ha oda is figyelsz arra, hogy elkerüld a műanyagot, akkor is bekerülhet a háztartásodba egy-egy fagyisdoboz. Használd újra száraz élelmiszerek vásárlására! A folyékonyt kevésbé ajánljuk, nehogy kioldódjon belőle valami csúnya kemikália. Ha sok a régi póló, vagy más maradékanyag otthon, amit DIY projektekre tartogatsz, és van egy kis tehetséged a varráshoz, akkor akár te magad is készíthetsz a Cekkerekhez hasonlatos kis zsákocskát.

Szerző: Nagybán Piroska

Forrás: zoldbolt.hu