Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékmentes csomagolás: lehetséges-e ez?

  • 2014. október 31.
  • Csilla

ehető pohárAz új csomagalóanyagok ötleteit mintha a Charlie és a csokigyár című filmből lopták volna: ehető poharak és vizes palackok, gyümölcs ízesítésű héjakba csomagolt joghurtok.

Az utóbbi egy Harvard professzor és biomedikus fejlesztése, és WikiPearl néven fut. A "gyöngykapszula" egy tartós, vízlepergető és ehető membrán, ami természetes alapanyagokból készül, és többféle ízesítésben kapható (kókusz, eper, barack). Célja, hogy a benne található joghurtot csomagolással együtt lehessen fogyasztani, és ne keletkezzen plusz csomagolási hulladék.

Ugyanilyen alapon fejlesztette ki a new york-i Loliware az ehető poharat, ami különböző színekben kapható, és agarból készül, ami a zselatin helyettesítője vegetáriánusok számára. "A mi megoldásunk a műanyag problémára az ehető pohár, mert jópofa, finom (jelenleg citrus ízben kapható), de akár komposztálni is lehet."

Tavaly pedig három londoni egyetemista tervezett egy ehető vizes palackot, az Ooho-t. Elsőre macerásnak és praktikátlannak tűnik, de a membrán, ami a vizet tartja, barna algából készül, és biológiailag lebomló.

Az elfogyasztható csomagolások kivitelezésnek sokszor fizikai korlátai vannak, főleg esztétikai. Továbbá higiéniai kérdéseket is felvet, bár a legtöbb esetben az a probléma, hogy elszoktunk a csomagolás nélküli termékektől. Ezen csomagolások jövője pedig attól függ, hogy lehet ezt majd a széles közönségnek eladni.

Forrás: The Guardian