Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékkezelés Zala megyében

  • 2007. január 21.
  • humusz
Duplázás. Tavaly a Vegyépszer Zrt. két, Zala megyei környezetvédelmi beruházásra kiírt pályázatot is elnyert: a ZALAISPA-3 projekt keretében a társaság építheti meg a zalaegerszegi, a lenti és a zalalövõi hulladékgazdálkodási létesítményeket, míg a ZALAISPA-2 tender elnyerésével a zalabéri kommunális hulladéklerakó kivitelezésére kapott megbízást. Az érintett települések között van Keszthely, Celldömölk, Zalaszentgrót és Vasvár is. [vg.hu]

A zalaegerszegi hulladékkezelőt 2006 áprilisában kezdte el építeni a Vegyépszer, s a létesítmény átadására várhatóan ez év április elején kerül sor. A projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg: a közel 1,3 milliárd forintos beruházást 70 százalékban uniós forrásból finanszírozzák. A maradék mintegy 400 millió forint kétharmadát a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium fizeti – mondta Tóth Gyula projektvezető.
A beruházás során Zalaegerszegen két szelektív hulladékgyűjtő udvar és egy hulladékkezelő központ is épül. A projekt keretében azonban nem csak itt hoznak létre hulladékkezelőket: épül egy kisebb telep Lentiben is, míg Zalalövőn a meglévő hulladékgyűjtő udvart bővítik. A beruházás ezenkívül az érintett térségben 217 szelektív gyűjtősziget telepítését is magában foglalja.
A zalabéri hulladéklerakó építése a Vegyépszer legfrissebb környezetvédelmi megbízása. A közel 1,8 milliárd forint összértékű projekt az elmúlt esztendő decemberében kezdődött meg, s a kivitelezési munkálatok a tervek szerint ez év végén fejeződnek be.
Zalabér határában a kijelölt mintegy tíz hektárból hatot foglalnak el a hulladékgazdálkodási létesítmények. A munka a meglévő és a használatból korábban kivont közel 20 ezer köbméteres hulladéklerakó felszámolásával indul. Ezt követően kezdheti meg a kivitelező Vegyépszer az 52 ezer négyzetméter felületű nem veszélyes hulladéklerakó és a hozzá kapcsolódó kiszolgálólétesítmények telepítését – mondta Szűcs Tamás, a projekt vezetője.
A százezer lakost érintő térségi részberuházás azonban nem csak Zalabérhez kötődik. A projekt keretében Keszthelyen válogatócsarnok, komposztálótér és gyűjtőudvar, Celldömölkön szelektív gyűjtő, átrakó és komposztálórendszer épül, míg Zalaszentgróton és Vasvárott gyűjtőudvarokat, Zala és Vas megye érintett övezeteiben pedig 183 szelektívhulladék-gyűjtő szigetet létesítenek.