Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékkezelés New York Városában (2.)

  • 2008. január 03.
  • humusz

violakep1_k_120Miközben New York Cityben megkezdõdik a 2500 tonnányi karácsonyfa begyûjtése és felaprítása, Ferjentsik Viola folytatja a város hulladékgazdálkodásáról szóló összefoglalóját. Megtudhatjuk, hogy milyen trükkökkel próbálják javítani a szelektív gyûjtés minõségét, milyen karácsonyi ajándékokat javasol a város köztisztasági osztályvezetõje, és hogyan érhetjük el, hogy nevünk felkerüljön egy utcai szemétgyûjtõre.

 

garbage_dump727132_400Itt úgy látszik, mindenki tudja, hogy a szelektív gyűjtés annyival nem intézhető el, hogy színes kukákat tesznek a kapualjakba. Az önkormányzat hulladékos irodája rengeteg információval, ötlettel, képzéssel segíti a lakosságot. Az embereket változatos módszerekkel próbálják becserkészni. Aki nem riad vissza a jogszabályoktól, az elolvashatja a köztisztaságot és hulladékkezelést érintő jogszabályokat, de vannak akikhez lazább és rövidebb szövegekkel fordulnak. Kiadtak a különválogatás rendjét bemutató plakátokat, az egyes kukákra ragasztandó matricákat, külön matricát a szelektív gyűjtés jelzésére, könyvjelzőket, lökhárítómatricákat, hűtőmágnest, pólót, egérpadot és persze elmaradhatatlan a baseball sapkán megjelenő népnevelés is.

Nekünk, önkénteseknek a képzésen rendkívül praktikus tanácsokat adtak. Íme közülük néhány:

  • A szelektív kukákban lévő hulladékok felső 10 centiméteréből minden adandó alkalommal érdemes kiszedni a szennyező anyagokat.

  • Ha a zsákokat cseréljük, ne hagyjuk üresen, hanem néhány odavaló hulladékot helyezzünk a zsák aljába!

  • A szelektív kukák fölött mindig legyen matrica vagy felirat amely példákkal magyarázza el, hogy mi kerülhet az edénybe.

Végül felvilágosítottak minket, hogy önkéntes nem nyúl a hulladékhoz, önállóan nem cselekszik (csak a házmesterrel, személyzettel egyetértésben), és nem molesztálja a lakókat a témával. Azokra a lakókra összpontosít, akiknek fontos a szelektív gyűjtés, és békén hagyja azokat, akiknek nem. Az imént felsorolt információs anyagokból kaptunk néhány darabot, és adtak egy megrendelőt is, amelyen további példányokat igényelhetünk. Valamennyi információs anyag ingyenes.

A képzést követően a házmesterrel végigjártuk a ház köztereit, előadtam a képzésen kapott ötleteket, javaslatokat, és közösen nekiláttunk a megvalósításnak. Az önkormányzati iroda egyik munkatársa azóta felkereste a képzésen résztvevő valamennyi önkéntes házát, feljegyzést készített az ott látottakról, és javaslatait megküldte a résztvevők számára.

A szelektív gyűjtés New Yorkban a cégek számára is kötelező. Ha nem gondoskodnak arról, hogy az újrahasznosítható hulladékokat vásárlóik és alkalmazottaik a keletkezés helyén a megfelelő helyre dobhassák, és nincs szerződésük a szelektíven gyűjtött hulladékok újrahasznosítására, akkor bírságra számíthatnak.

A város ingyenes telefonvonalán, a 311-es számon mindenféle hulladékkal, begyűjtéssel és újrahasznosítással kapcsolatos kérdést fel lehet tenni. Természetesen az internet is fontos szerepet játszik a kommunikációban. A hulladékkal foglalkozó osztály honlapja: www.nyc.gov/sanitation. A számítógépen hozzáférhető információk nem maradnak meg a hulladékkezelés problémáinál. Praktikus tanácsokkal szolgálnak a hulladék keletkezésének megelőzésére: www.nyc.gov/nycwasteless, és ezt a célt szem előtt tartva segítik a használt, de jó állapotú tárgyak csereberéjét is: http://www.nyc.gov/stuffexchange

A 2007-es vásárlási őrület már a végéhez következik, de talán Magyarországon is sokan elhatározzák, hogy jövőre karácsonykor is odafigyelnek a környezetükre. Az ő kedvükért idemásolom annak a honlapnak a címét, amelyen a város köztisztasági osztályvezetője öltönyben feszít a szövetségi állam és a város zászlaja előtt, és 10 hasznos tippet ad karácsonyra. „Adj többet, szemetelj kevesebbet!" címmel. Házi készítésű ajándékok, mozijegy, gyerekvigyázás, ésszerű csomagolás ... érdemes elolvasni: http://www.nyc.gov/html/dsny/html/about/column.shtml


Komposztálás New York városában

A város teherautói minden ősszel négy héten át begyűjtik az utcára kirakott faleveleket. A gyűjtés időpontját a szakemberek arra az időszakra időzítik, amikor a legtöbb levél hullik. A faleveleket erre a célra vásárolt papírzsákban vagy szilárd konténerben lehet elszállításra kirakni. 2007. ősze óta tilos a leveleket műanyag zsákba pakolni, mert abban a levelek berohadnak, ezért rontják a komposzt minőségét. Évente 20 ezer tonna falevél kerül begyűjtésre és

üzemi komposztálásra. Komposztálóhely minden kerületben van, itt osztják szét a kész komposztot a lakosságnak évente kétszer, tavasszal és ősszel.

A városnak külön információs programja van a levágott fű helyben történő komposztálására. Arra is próbálják rávenni a kertészkedőket, hogy a levágott füvet a gyepen hagyják, mert így a fű kevesebb öntözést és kevesebb műtrágyát igényel.

christmas_tree_chipping_330_330x330Minden januárban 2500 tonna vágott fenyőfát gyűjtenek be, amit ledarálnak, és a város parkjaiban használnak fel a talaj mulcsozására. Gondot jelent, hogy sokan a karácsonyfákon hagyják a díszeket, ezért a mulcs műanyaggal szennyezett. Arra viszont van lehetőség, hogy az erre kijelölt parkokban és köztereken helyben ledarálják a lakosság által odavitt fenyőfákat. Az így képződött tiszta mulcsot vagy visszaadják, vagy további felhasználásra megtartják.

A város minden kerületben rendszeresen szervez beltéri és kültéri komposztálásra felkészítő tanfolyamokat alap és haladó fokon. A lakosok közül bárki vásárolhat kedvezményes áron komposztládákat és féregkomposztáló dobozokat. Én a program keretében egy fedeles, lyukacsos, nagy fém vödröt vettem, amit a tűzlépcsőre állítottam, így lakáson kívül van, de az ablakon kihajolva elérhető. A féregkomposztáló doboz pedig beltéri megoldás, véleményem szerint zseniális ötlet, osztálytermek zöld sarkaiba való, persze csak akkor, ha egy elhivatott tanár a háttérből segíti a gyerekeket.

További információk a New York-i komposzt programokról:

www.nyccompost.org

 

Iskolai programok

Az iskolák és oktatási intézmények számára is kötelező szelektív hulladékgyűjtést többféle módon segítik. Az Arany Alma díj minden évben tekintélyes összeggel jutalmazza a városi és a kerületi nyertes és helyezett iskolákat. Nem csak a szelektív gyűjtés minőségét díjazzák, az értékelésben hangsúlyos az iskolai hulladékmegelőzés és újrahasználat, valamint a takarító, szépítő és zöldítő programok is. A hulladék mennyiségének csökkentése érdekében sok iskola megrendezi a megunt tárgyak csereberéjét. Az iskolákat megpróbálják bevonni lakóhelyük és környezetük hulladékmegelőzésének fejlesztésébe is. Az iskolák számára készült kiadványok sokkal inkább a megelőzést és az újrahasználatot helyezik előtérbe, mint a szelektív gyűjtést. Külön program keretében támogatják az iskolai zöldfelületek rendbetételét, és az iskolai komposztáló programok ösztönzésére kerületenként kiírják az Arany Ásó díjat. Szorgalmazzák, hogy az iskolák működjenek együtt a városszerte elterjedt közösségi kertekkel és a kerületi komposztálókkal.

Önkéntes programok

garbagechest_400A város a köztisztasági helyzet javításában is számít a polgárok aktív részvételére. Arra bíztatják a lakókat, hogy egy-egy utcai szemétgyűjtőt fogadjanak örökbe. Az örökbefogadó önkéntestől azt várják, hogy ha a szemeteszsák háromnegyed részig megtelik, akkor cserélje ki a várostól kapott új zsákkal. Utcai szemetest nem csak örökbe fogadni lehet, de arra is van lehetőség, hogy ha valakinek valahonnan nagyon hiányzik egy szemétgyűjtő, akkor befizeti az árát, és az edényt garantáltan a megadott helyre helyezik ki. A szemetesen az adományozó nevét vagy a cég logóját tábla jelzi. A Tiszta Közösség Kampányba bekapcsolódhatnak cégek, civil szervezetek és lakosok. A cél az, hogy mindezen szereplők összefogásával csökkenjen a szemetelés, és erősödjön a polgárok környezetük iránt érzett felelőssége.