Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékkal elöntött utcák Nápolyban

  • 2008. január 04.
  • humusz

Százötven alkalommal riasztották a tûzoltókat péntek reggelig Nápolyban és környékén, ahol továbbra sem csillapodnak a kedélyek a hulladékkal elöntött utcákon. A tüntetõk útlezárásokkal, négy autóbusz és a hulladékhegyek felgyújtásával és utcai felvonulással tiltakoznak egy ideiglenes szemétlerakó létesítése ellen.

 

 

A dél-olasz városban a tiltakozók lázadoznak: a belvárosban 21 kirakati próbababát helyeztek el a polgármester és a tartomány elnöke elleni tiltakozó jelszavakkal.

A város évek óta küzd a szemétlerakás gondjaival, mostanra a környék összes lerakója végleg megtelt, a helyi lakosság pedig sorra megvétózott minden tervet egy újabb létesítésére.

A tíz éve bezárt Contrada Pisani lerakót ismét meg lehetne nyitni, hogy a vészhelyzetben fogadja a városi szállítójárműveket, a környéken azonban tüntetők tiltakoznak.

Rosa Russo Iervolino nápolyi polgármester (korábban az első női belügyminiszter a d'Alema-kormány idején) kijelentette, hogy maga is ellenzi a Contrada megnyitását, de mivel nincsen hatásköre a kérdésben, ezért semmit nem tehet. Kijelentette: "a Nápolyi-fennsík [ahol a Contrada Pisani található] nem válhat Campania szemétdombjává".

Időközben a helyi hatóságok hét Campania tartománybeli ideiglenes lerakógödröt jelöltek ki, amelyek közül már ötbe elszállítják a hulladékot, azonban a tüntetők folyamatosan gátolják a szállítást.

A helyzetet folyamatosan figyelemmel kíséri az Európai Bizottság, amely közölte Rómával, hogy "aggasztónak találja a történteket", mindazonáltal Brüsszel egyelőre nem kívánja szankcionálni Olaszországot.

 

 

Forrás: Hírextra / MTI