Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékforradalmár az EU zsákutcáiban

  • 2005. február 04.
  • humusz
A zöld tárcától véleményezésre megkaptuk a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi feladat- és hatásköröket megállapító egyes törvények módosításáról szóló törvénytervezetet. Dicséretes, legalább kikérik véleményünket!

Oldalakon keresztül követhetjük nyomon, hogy "nemzeti park igazgatóságok" kifejezést az "egységes zöld hatóság" kifejezésre cserélik.

Majd a 8. oldalon lefagy arcunkról a belenyugvó közöny: látjuk, hogy a hulladékgazdálkodási törvény is módosul 1 . Persányi Miklós minden médiamegjelenésében sokszor emleget hulladékforradalmat, úgyhogy az elején még bizakodóak vagyunk: talán ennek jegyében valami környezet számára kedvezõ változás.......

Aztán jön a padló:

A ma is hatályban lévő hulladékgazdálkodási törvényünkben a hulladékká vált csomagolóanyagok legalább 50%-ban hasznosításra kell, hogy kerüljenek. Ezen belül 25 %-ot /anyagában kell hasznosítani 2/, úgy, hogy az az arány minden anyagtípusnál legalább 15 % legyen. A teljesítés határideje 2005. július 1-je. Hasznosításról beszélt a jogszabály, égetésről nem emlékezett meg.

No, ezeket alapjaiban módosítja a tervezet:

1. A legyártott csomagolóanyagok tömegének 60%-át kell hasznosítani, de csak 2012 december 31.-ig.

2. Hasznosítás mellett megengedi, hogy "hulladékégető műben energiahasznosítás 3 mellett elégetésre kerüljön" a csomagolási hulladék.

3. Maximálja, hogy csak 80% hasznosítható anyagában, tehát 20%-ot minimum hulladékégetőbe kell vinni.

Lesújtva állapítjuk meg, hogy a módosítás következménye az lesz, hogy:

* a cégek további 7 év haladékot kapnak

* ebből adódóan csomagolási hulladékuk mintegy felének kezelését továbbra is a társadalom fizeti

* a hulladék anyagában történő hasznosítására való ösztönzés helyett hulladékégetők építését ösztönzik

* garantálják az égetők működéséhez szükséges hulladékmennyiséget azzal, hogy kimondja nem lehet az egészet újrahasznosítani. Ez lenne a prioritást élvező hulladékminimalizálás, megelőzés?

A jogalkotó az egyik pontban azt mondja, hogy elfogadom hasznosításnak a hulladékégetést is, míg a másik pontban a keletkező hulladékok egy részét máris oda irányítja.

Miniszter úr!
A termékdíjtörvény módosításával még nem merítettük ki a hulladékmegelőzés lehetőségeit: mindössze az első lépést tettük meg! Jó irányba, ám nagyon erőtlenül! Miért kell most kettőt visszalépnünk?!

Ha kiépíti a regionális lerakók és égetők hálózatát, akkor a következőkre készüljön:

* nem kap kellő ösztönzést a környezet számára jobb anyagában történő hulladékhasznosítás (mert megengedi az égetést)

* növeli a csomagolási hulladékok mennyiségének kibocsátását (mert a szelektív hulladékgyűjtés nem ösztönöz a hulladék mennyiségének csökkentésére)

* piacon tartja az anyagában nem vagy csak óriási költséggel hasznosítható kombinált csomagolóanyagokat (mert az égetés=hasznosítás, a módosítás szerint)

* az újrahasználati rendszerek életben tartása nehezebb lesz. A hulladékmegelőzésről való beszélgetést évtizedekre meggyilkolja (mert a nagy kapacitású ártalmatlanító műveket - regionális lerakók és égetők - bizony táplálni kell hulladékkal, különben üzemeltetésük veszteséges. Egy esetleges későbbi hulladékcsökkentés pedig állások megszüntetésével jár majd.)

Rémülten lapozunk vissza a tervezet elejéhez - tudják, ahol az indoklás szokott lenni. Az indoklás ennyi: a 2004/12/Ek irányelv preambuluma szerint a csatlakozó államoknak átmeneti eltérésekre van szüksége az irányelv 6. cikkében meghatározott hulladékhasznosítási és újrafeldolgozási arányaihoz képest.

Persányi úr, ez a hulladékforradalom józan ésszel nem vállalható! Sőt, inkább ellenforradalomnak neveznénk! Miniszter úr, ehhez tényleg a nevét adja ?

Nem támogatjuk ezeket a változtatásokat, de nincs is ránk szükség. Támogatják úgyis a változások kedvezményezettjei: a csomagolóipar, s a csővégi beruházásokat - égetőműveket illetve lerakókat - építő és üzemeltető cégek!

A módosított jogszabály tükrében már látjuk is, hogy miért "a jövő évi minden idők legzöldebb magyar költségvetése"4 ! Hiszen a hulladékártalmatlanításhoz szükséges beruházások hatalmas összegekbe kerülnek...

Így lépünk az EU által mostanra végigbukdácsolt úton ugyanazokba a gödrökbe és csapdákba, mint a régi tagországok!

Tömöri Balázs

Megjegyzések:

1 A tervezet konkrét új szövegezésének Hulladékgazdálkodási tv. módosításáról szóló része:
A Hgt. 56.§-ának (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(8) A 8. § szerinti visszavételi kötelezettség alapján 2012. december 31. napjáig el kell érni, hogy a hulladékká vált csomagolóanyagok tömegének
a) /legalább 60%-a hasznosításra vagy hulladékégető műben energiahasznosítás mellett elégetésre kerüljön;
b) /legalább 55%-a, de legfeljebb 80%-a anyagában kerüljön hasznosításra úgy, hogy ez az arány a hulladékot alkotó egyes anyagok tekintetében legalább a következő legyen:
ba) /üveg esetében 60%;
bb)/ papír és karton esetében 60%;
bc) /fémek esetében 50%;
bd)/ műanyagok esetében 22,5%, kizárólag azokat az anyagokat figyelembe véve, amelyeket újból műanyagokká dolgoznak fel;
be) /fa esetében 15%."

2 *Anyagában történő hasznosítás:* újrahasznosítás. Például, amikor hulladék papírból újrapapír csomagoloanyagot készítenek. Az üveget beolvasztják és újra üveget fújnak belőle.

3 *Hulladékégető műben történő energiahasznosítás:* ez az égetés, ahol az égés során keletkező hővel vizet melegítenek vagy elektromos energiát nyernek. A csomagolási hulladékok égetése során a gyártásukhoz és a szállításhoz felhasznált energia minimális, csekély része nyerhető csak vissza.

4 dr. Orosz Sándor, az MSZP Környezetvédelmi tagozatának frissen megválasztott elnökének 2004. november 17-ei nyilatkozata. Elérhető: http://www.mszp.hu/index.php?gcPage=public/hirek/mutatHir&fcHirTipus=h&f...