Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékfeldolgozó épülne Romániában

  • 2007. február 13.
  • humusz
A háztartási hulladék hasznosítására tett ajánlatot egy vállalkozó. Dan Lazarescu, aki Nagyszalontán a kenderfeldolgozó üzemet építi, most egy más ágazatban is szeretne befektetni. A hulladékégetõ nemcsak megszabadít a szeméttôl, de energiává alakítja azt az égetés során. A keletkezô füst szagtalan, és a környezetet az unió által megengedett határérték felével sem szennyezi, vagyis egészen biztonságosnak mondható. C. PATÓCS JÚLIA írása

A háztartási hulladék feldolgozása kiemelt fontosságú kérdés az Unióban, ezért csak idô kérdése, amikor tájainkon is egyre szigorúbb intézkedések várhatók e téren. Addigra meg kellene oldani a hulladék feldolgozását, ebben segítene a most ismertetett projekt. A vállalkozó elmagyarázta a régió vezetôinek, hogy miként mûködne a hulladékfeldolgozó üzem. A viszonylag kis területet igénylő technológia nemcsak megszabadít a szeméttôl, de energiává alakítja azt az égetés során. A keletkezô füst szagtalan, és a környezetet az unió által megengedett határérték felével sem szennyezi, vagyis egészen biztonságosnak mondható. A másik égéstermék, a salak szintén környezetbarát, és útépítés, alapok feltöltése esetén remekül használható.

A vállalkozó vállalja

A hulladék elégetése során energia szabadul fel, mely biztosítja a gyártósor saját energiaszükségletét, továbbá a lakosság számára elektromos energia vagy hôenergia formájában hasznosítható. A találkozón jelen lévô polgármesterek természetesen arra voltak leginkább kíváncsiak, hogy a hulladékfeldolgozás milyen anyagi terhet róna az önkormányzatokra. A vállalkozó elmondta, hogy a hulladék begyûjtése és a gyárig szállítása lenne a települések gondja, ezt egyébként ma is meg kell, vagy meg kellene oldják. Emellett természetesen maga a feldolgozás is pénzbe kerülne, ennek értékét akkor lehet pontosítani, ha egyértelmû lesz, hogy hányan vennék igénybe, és milyen mennyiségû hulladékkal a feldolgozóüzemet. A gyár megépítését a vállalkozó vállalja teljes egészében, ha elôzetesen a települések vezetôi biztosítják arról, hogy valóban igénybe veszik az üzemet a megépülést követôen.

Értesítik a vállalkozót

A régióban komoly gond a hulladék feldolgozása, megsemmisítése, mondta el a találkozón Török László nagyszalontai polgármester, hiszen bár történtek lépések e téren, konkrét megoldás még távolról sem körvonalazódik. A korábbi tervek szerint a háztartási hulladékot összegyûjtve elszállítanák a megye feldolgozóüzemébe vagy bálázójába, de egyelôre mindez csak a tervek szintjén létezik. A modern, MERA elnevezést viselô technológia valóban megoldaná a régió hulladékfeldolgozási gondját, vélte az elöljáró, és a többi településvezetô is továbbgondolásra méltónak látta az ötletet. A gyár megépüléséig legalább másfél év, inkább kettô telik majd el, azonban azt követôen évtizedekig nem lenne gond az egyre nagyobb hegyekben halmozódó hulladékkal.