Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékbiznisz: össznépi kábelégetés

  • 2006. május 11.
  • humusz
A kábelégetés ellen szervez akciót a Rügyecskék környezetvédõ szervezet. Évente több tízmillió forintos kárt okoz a közszolgáltató cégeknek, hogy a rézkábeleket ellopják, leégetik a felületükrõl a mûanyagot, és hulladékhasznosítóknak értékesítik. Ferjencsik Viola, a Rügyecskék munkatársa az InfoRádió Zöldjelzõ címû magazinjában azt mondta, azt kérik a környezetvédelmi tárcától, hogy támogassa a hulladékátvevõket egy, a kábeleket megtisztító géppel, mert így elkerülhetõ lenne az össznépi kábelégetés.

A kábelégetést és az ismeretlen eredetű rézkábelek adás-vételét ma is tiltja a törvény, de senki sem szerez érvényt a jogszabályoknak.

A közszolgáltató cégek éves jelentéseiben rendre feltűnik a kábellopás miatti kár. Ennek ellenére a hulladékhasznosítóktól senki sem kérdezi meg, hogy a tiltó rendelkezések ellenére, miért veszik át a műanyag borítástól megszabadított rézkábeleket, hozzájárulva ahhoz, hogy milliós kár érje a MÁV-ot vagy a Postát.

A Rügyecskék környezetvédelmi szervezet azt kéri az illetékes minisztériumtól, hogy támogassa a hulladékátvevőket egy kábelcsupaszító géppel, mert így megakadályozható, hogy már leégetett kábeleket vegyenek át. Ferjencsik Viola szerint nemhogy a jogszabályokat nem tartják be, de még többet is fizetnek a hulladékhasznosítók az égetett kábelért.

A Rügyecskék beszámolója szerint a külvárosokban rendszeres a kábelégetés és sem a rendőrség, sem a tűzoltóság nem foglalkozik megfelelően a problémával. Ráadásul, a rézkábelről leégetett PVC égéstermékei erősen mérgezőek, s nemcsak a levegőt, hanem a talajt is toxikus anyagokkal szennyezik.

Egyelőre a környezetvédelmi tárca nem reagált a Rügyecskék megkeresésére, de több civil szervezet csatlakozott már a felhíváshoz.

forrás: Inforádió