Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladék-kommandók a Kárpát- medencében

  • 2006. november 27.
  • humusz
hulla_kommand_1202004-ben Nyíregyházáról indult útjára a hulladék-kommandó program. Azóta bebizonyosodott, hogy a civil szervezetek és az önkormányzatok közös erõvel komoly sikereket érhetnek el az illegális hulladéklerakás megakadályozásában. A szlovákiai Vágsellyén és a kárpátaljai Ungváron ma már a miskolci tapasztalatok alapján a magyarországihoz hasonló szervezeti forma kialakítására készülnek.

A miskolci Zöld Akció Egyesület - mely 2005. februárja óta mûködteti Miskolcon a hasonló kezdeményezést - két megkeresésnek is eleget tett az utóbbi hetekben.
Október 26.-án - a kassai Priatelov Zeme civil szervezet meghívására - a szlovákiai Sal'an (Vágsellye) vettünk részt az önkormányzat épületében megrendezett találkozón, ahol bemutattuk a magyarországi mûködõ példákat és válaszoltunk a szervezéssel kapcsolatos kérdésekre is. A civil szervezet és a városháza képviselõi mellett, a találkozón részt vettek a helyi média, az önkormányzati rendõrség és a környezõ települések képviselõi is. A pozitív benyomásokat tett követte: a nálunk használt szándéknyilatkozat fordításra került, illetve novemberben sor került az elsõ bejárásra is. Ezáltal õk az elsõ olyan szlovákiai település, ahol hulladékkommandót állítanak fel az illegális lerakás megakadályozására.
November 16.-án Miskolcra látogatott el a kárpátaljai Ungvár városának 3 fõs képviselete a hulladék-kommandó és közterület-felügyelet mûködésének tanulmányozására. A városházán lezajlott találkozó során elõadást tartottunk a kezdeményezés mûködésérõl és az alakulás körülményeirõl. Ezt közel 3 órás mûhelymunka követte, ahol a legapróbb részleteket is megbeszéltük a fenti témákban. Ukrajnában egy településen sem mûködik közterület-felügyelet jellegû szervezet. Ungvár - országos szinten elsõként - egy olyan önálló, ökológiai rendõrséget szeretne megalakítani amely sok települési környezeti problémakörben (illegális hulladéklerakás, légszennyezés, közlekedés/parkolás, élõvilág károsítása stb.) felléphet a károkozókkal szemben.

Demeter Zoltán