Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem kérnek az azbesztből – Az inotaiak készek a teherautók elé feküdni, ha kell

  • 2015. május 14.
  • B. Kristóf

Két napja szinte láncban érkeznek a várpalotaiak által nemkívánatos leponyvázott teherautók az Inota határában fekvő hulladéklerakóhoz. Az itt élők az utolsó utáni pillanatban, véletlenül tudták meg, hogy az egykori zagyvaszántódi cementgyár területéről ide Inotára szállítják az azbeszt tartalmú építési törmeléket, mintegy 26.000 tonnát. A lerakó üzemeltetője szerint nincs miért aggódni, mert a Várpalota mellett lerakott anyag már nem veszélyes. Az itt élőket a szavak egyelőre nem nyugtatták meg, felháborítónak tartják, hogy a lakosságot mostanáig senki sem tájékoztatta.

inota

Maroknyi tiltakozó csapat a lerakó lábánál - /A szerző felvétele/

 - Nem fogjuk hagyni, hogy az életünkre, az egészségünkre törjenek. Kimegyünk a lerakóhoz és a teherautók elé fekszünk, ha kell – hívta fel szerkesztőségünket kedden reggel egy várpalotai gazda. Nem sokkal később már a közösségi portálon szervezték a demonstrációt a depóniához, ahol végül alig fél tucat, de annál dühösebb ember gyűlt össze.

Az EPE (Egészséges Palotáért Egyesület) egyik aktivistája a Hírt TV műsorában hallotta meg, hogy Várpalota is érintett az 1,3 milliárd forintból zajló zagyvaszántódi rekultivációban, ugyan is a projektben az a budaörsi cég nyerte el az azbeszttel szennyezett törmelékek kezelését, deponálását, amely az inotai kommuniális lerakót üzemelteti. A rekultivációra azt követően kerül sor, hogy az egészségügyi vizsgálatok kimutatták, az egykori cementgyár öt kilométeres körzetében néhány év leforgása alatt közel harmincan lettek rákbetegek, közülük tizennégyen már nem élnek.

A kéthektáros terület megtisztításával szeptemberre végeznek, ami mintegy 26.000 tonna azbeszt tartalmú törmelék elszállítását jelenti Pest megyéből.

inota2

Hétfő óta érkeznek a teherautók a depóra

 Múlt hét végére tehát kibukott, ide Inotára hozzák az irdatlan mennyiségű, eredeti állapotában rákkeltő anyagot. Az első szállítmányok hétfőn meg is érkeztek a depóniához. A hír futótűzként terjedt. A helyiek egymásnak, szájról szájra adják az információkat. Ami igazán elképesztő, hogy a képviselők, a helyi civil szervezetek, és a lakosság sem hivatalos forrásból szerzett tudomást a történésekről.

- Jó magam vasárnap, azaz két nappal ezelőtt tudtam meg, milyen formában érint bennünket ez a projekt. Azonnal találkozót kértem a Partner Depo Kft ügyvezetőjétől, aki arról biztosított, hogy az Inotára érkező anyag már megkötött, szálmentesített, ami azt jelenti, hogy egészségre káros azbeszt nem juthat a környezetbe. Mivel a hivatalos tájékoztatás a városunkat is érintő projektről ez idáig valóban elmaradt, szerda reggelre, rendkívüli testületi ülésre meghívtam a munkát megrendelő Pest Megyei Kormányhivatal képviselőjét – mondta Talabér Márta polgármester. Hozzátette, a cég tájékoztatása szerint az Inotai lerakóban elhelyezett törmeléket több réteggel fedik majd. Arról, hogy a technológia valóban ártalmatlan, ellenőrzések során meg fognak győződni – hangsúlyozta a városvezető.

Kedden kora délután fél tucat tiltakozó civil jelent meg a hulladéklerakónál. A spontán szerveződött eseményen megjelent Galambos István, a Jobbik várpalotai önkormányzati képviselője és dr. Obsitos István háziorvos, független önkormányzati képviselő, az inotai részönkormányzat vezetője is.

inota3

Ürítés után, már visszafelé jönnek a szállító járművek, nem kis port kavarva

 

A doktor kiemelte, az azbeszt nagyon veszélyes anyag, súlyosan károsítja a tüdőt, bizonyítottan daganatos megbetegedéseket idéz elő, akár évtizedek múltán azokban, akik az apró szemcséket belélegzik.

- Bár ma találkoztam a lerakót üzemeltető cég vezetőjével, aki nekem is azt mondta, hogy a lerakásra, deponálásra kerülő anyag már ártalmatlan, továbbra is sok a kérdőjel. Fontos megjegyezni például, hogy ennek a cégnek kommunális hulladék kezelésére és tárolására van engedélye, hivatalos bejegyzett tevékenységi köre is ez. Csak márciusban kapott kiegészítő engedélyt azbeszt tárolására. De érdekes az is, ha ez az anyag már ártalmatlan, és ahogy az ügyvezető mondta, a porzástól sem kell tartani, akkor miért viselnek még a teherautók vezetői is pormaszkot. Az is kiderült, hogy a pályázat elbírálásakor fontos szempont volt, hogy lakott területek érintése nélkül tudják az autópályákon keresztül végleges helyére szállítani az anyagot. Ha áthozni sem szerencsés lakott területen, hogyan lehet letenni ilyen közel lakott területhez? – jegyezte meg dr. Obsitos István.

inota4

Lakott terület közvetlen szomszédságában található a depó, ezért is aggódnak az inotaiak

 Hangsúlyozta, amíg ezekben a kérdésekben nem látni tisztán, ameddig minden kételyt nem sikerül eloszlatni, addig azt várja, hogy állítsák le a törmelékek Inotára szállítását.

Szintén a kommunikáció hiányát tarja a legaggályosabbnak Galambos István jobbikos várpalotai önkormányzati képviselő. Mint mondta, egy ilyen súlyú ügyről meg kellett volna kérdezni az itt élő közösséget. Ami ennél is súlyosabb, hogy nem csak, hogy nem kérdezték meg őket, de a tájékoztatás is elmaradt. Galambos István is azt kéri, hogy amíg a felmerült kérdések nem tisztázódnak, függesszék fel a szállítást.

inota5

Szűcs Károly ügyvzető a tiltakozók között. A cégvezető szerint nincs ok aggodalomra.

 A tiltakozásra megjelentek gyűrűjében feltűnt Szűcs Károly, a Partner Depónia Kft ügyvezetője is. Azt mondta, nincs mitől tartaniuk az itt élőknek, mert veszélyes anyagot nem helyeznek el a lerakóban, egy már előkezelt, megkötött anyagról van szó, melyet lezárt zsákokban, szigetelt kazettában raknak le, majd több réteggel lefednek. Szűcs azt is kihangsúlyozta, hogy minden szükséges engedéllyel rendelkeznek a rekultivációs anyag deponálására. Annak érdekében, hogy a technológia biztonságáról meggyőzze az itt élőket, kész részt venni tájékoztatón, lakossági fórumon. Arra a kérdésre, hogy miért nem kérdezték meg előzetesen, illetve miért nem tájékoztatták sem a polgármestert, sem pedig a lakosságot, az ügyvezető azt mondta, ezt a Pest Megyei Kormányhivataltól kell megkérdezni, ők a megrendelők, ők illetékesek tájékoztatni magáról a rekultivációs projektről.

Úgy tudjuk, a jogszabályok szerint nem csak hogy tájékoztatni kellett volna a veszélyes anyag ideszállításáról az illetékes önkormányzatot, hanem a város kifogással is élhetett volna, de csak egy korábbi szakaszban, most már erre nincs lehetőség.

inota6

Az azbeszt-ügy egyébként szerdán reggel 7 órakor téma lesz a rendkívüli testületi ülésen, majd információnk szerint ugyan az nap 17 órakor egy lakossági fórumra is sor kerül a témában.

 

Szerző: Füssy Angéla

Forrás: http://omegahirek.hu