Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Esélyt az Ételnek Nap

  • 2015. június 16.
  • B. Kristóf

Összefogás az élelmiszerpazarlás ellen: élelmiszerfeleslegből készült 5000 adag ételt!

Június 4.-én csütörtökön került megrendezésre az Élelmiszerbank szervezésében az Esélyt az Ételnek Nap, melynek lebonyolításában mi is részt vállaltunk. Az esemény célja az volt, hogy felhívjuk a figyelmet a mértéktelen élelmiszerpazarlás problémájára. A Humusz csapata nevében is gratulálunk a nagysikerű eseményhez, melynek beszámolója alább olvasható:

"London, Párizs, Amszterdam, Brüsszel és más világvárosok után Budapesten, az Élelmiszerbankban rendezték meg az Esélyt az Ételnek Napot 2015. június 4-én. Az eseményen egy óriási üstben 5000 adag ételt főztek a rászorulók számára, jó minőségű, mégis valahol feleslegessé vált alapanyagból. Az akcióval az élelmiszerfeleslegekre és az abban rejlő hatalmas lehetőségekre hívták fel a figyelmet. A környezetvédelmi világnap alkalmából szervezett eseményt 12 szervező partnerrel közösen hozták létre, a FUSIONS nemzetközi projekt keretei között.
Magyarországon az élelmiszerpazarlás mértéke évente 1,8 millió tonna - ha ezt a mennyiséget teherautókra raknánk, a konvoj Budapesttől Párizsig érne. E mennyiségnek ma még sajnos alig egy ezreléke, évente mintegy 2000 tonna jut el mások asztalára. A pazarlás csökkentésében, a feleslegek megmentésében tehát még óriási kiaknázatlan lehetőség rejlik.
Az Esélyt az Ételnek napon kizárólag felesleggé vált élelmiszerből főztek. A menü egy, az Amatőr Királyi Szakácsok által készített, „Élelmiszerbank gulyás” volt gyümölcssalátával és fagylalttal. A főzésben közel 200 önkéntes segédkezett, az étel egy 2200 literes óriás üstben főtt meg. 300kg krumpli, 200 kg hagyma, 80 kg sárgarépa, 80 kg gyökér, 50 kg zeller, 180 kg savanyú káposzta, 100 kg zöldborsó, 400 kg virsli, 30 kg kolbász, fűszerek, valamint több száz kg gyümölcs és 5000 db fagylalt – mind mind az Élelmiszerbank partnerei által felajánlott élelmiszerfelesleg, melyből 5000 rászoruló lakhatott jól június 4-én.

eselytazetelnek

Az eseményen elkészített ételek közel 20 budapesti és Pest környéki szervezethez jutottak el, akik rászoruló családokat, ifjúsági szállást és hajléktalanokat látnak el.
Az esemény híre körbejárta aznap a médiát, remélve, hogy segítségükkel sokakhoz eljutott az üzenet: közös erővel hatékonyan küzdhetünk az élelmiszerpazarlás ellen!

eselytazetelnek2


Köszönet minden élelmiszerfelesleget felajánló partnernek, minden szervező partnernek és a sok-sok segítő önkéntesnek!"