Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Horgász, szedd össze a szemetet!

  • 2016. május 24.
  • PKata

szemetelés_horgászCsongrád megye - Gyűjteniük kell a csikküket, szemetüket a horgászoknak a Tisza-parton, és a pecázás befejeztével haza is kell vinniük - az ott talált hulladékkal együtt. Ez az új szabály.

Nem az engedélyt akarják elvenni

– Ezt a szabályt az Atkai-holtágon azért vezettük be évekkel ezelőtt, mert sohasem volt gazdája a szemétnek – mondja Láda Gáspár, a Horgászegyesületek Csongrád Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke. Engedélyt nem kellett elvenni, viszont nagyobb lett a tisztaság.

Most a Tiszán is joggal kéri az ellenőr, hogy a sporttárs tartson rendet maga körül. Egy horgász számára elvileg drága mulatság a szemetelés. Ha rajtakapják, ugrik a 15-20 ezerért kiváltott engedély. Ám a lába mellett heverő szemétre sokáig mondhatta a horgász, hogy azt nem ő dobta el.

A Tiszán most, hogy a halászok után a megyei horgászegyesületek szövetsége lett a gazda, szigorú és nagyon érdekes szabály lépett életbe: „Tilos szemetes helyen horgászni, a cigarettacsikket, egyéb hulladékot a vízbe vagy a parton szétszórni! Minden horgásznak kötelessége az általa elfoglalt horgászhelyet megtisztítani, tisztán tartani, az ott talált és a horgászat során keletkezett szemetet elvinni. Ennek elmulasztása esetén a halőr úgy jogosult eljárni, mintha az épp ott tartózkodó szemetelt volna!"

szemetelés_horgászat

Ebből az következik, hogy aki letelepedik egy helyre a Tisza-parton, mielőtt bevetné a horgait, jól teszi, ha összeszedi az ott talált szemetet, a horgászat végeztével pedig haza is viszi, a sajátjával együtt.

– Ezt teljesen jogosnak tartom – mondta a Tisza-parton, a szegedi ökokikötő közelében keszegező Lakatos István. Úgy látszik, csak így lehet elérni, hogy eltűnjön a szemét a vízpartokról, és mindenki hazavigye, amit odavitt.

Ez biztosan látható változást hoz majd ott, ahol csak horgászok járnak. A Tisza-partra azonban – például Szegednél – kirándulók, sétálók, bulizók, hajléktalanok is járnak. A folyó is partra szokott tenni PET-palackot, papucsot, más szemetet. Ilyen körülmények között nehezebb lehet érvényt szerezni a szabálynak.

– A minap találtam a helyem közelében egy gilisztásdobozt, teli csikkel. Jellemző. Ha már egy helyre gyűjtötte a kolléga, miért nem vitte magával? Én vittem el – mondta Ábrahám Tandari József. – Máskor, másutt zacskóba gyűjtött, ottfelejtett szemetet találtam. Ide is fölakasztott valaki egy fekete szemeteszsákot, ami jó. De arra vajon gondolt-e, hogy majd el is vigye, ha megtelik?

József szerint érdemes lesz utólag megnézni, milyen eredményt hoz az új szabály. Meglehet, ahová a szórakozó emberek is lejárnak inni, enni, oda inkább majd nem mennek a horgászok. Ahhoz nem sok embernek van kedve, hogy hal helyett fél zsák szeméttel menjen haza.

Forrás: http://www.delmagyar.hu