Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Homokzsákok árvíz után

  • 2006. május 15.
  • humusz
A homokzsákfalakat fokozatosan bontják le a töltéseknél

RTL Klub Híradó

Nem szeméttelepre kerülnek azok az alsó-Tiszai árvízvédelmi védekezéshez használt homokzsákok, melyeket nem tudnak felhasználni a vízügyi igazgatóságok, hanem egy vállalkozó újrahasznosítja õket. A megfelelõ hõkezelés után mûanyaggyártáshoz használható alapanyag lesz belõlük.

Hétmillió homokzsákot szednek össze Békés és Csongrád megyéből ezek a szakemberek, hogy műanyagipari alapanyagot gyártsanak a már használhatatlan zsákokból. Ezzel az új módszerrel az alsó-Tiszai gátakról már nem a szeméttelepekre kerülnek a zsákok, mint eddig, hanem újrahasznosítják őket.

Egy ilyen műanyag homokzsák - amellett, hogy veszélyes hulladéknak számít – több mint 100 év alatt bomlik le a szeméttelepen.

„A műanyag zsákokat a bálázás után saját üzemünkbe szállítjuk, ahol körülbelül egy hét alatt vegytiszta polipropilén műanyag alapanyag származék keletkezik azokból a zsákokból” – mondta Dicső Anikó, kommunikációs munkatárs.

A zsákokból kiszórt homokkal a gátakat magasítják, vagy éppen erősítik az emberek. A homokzsákfalakat fokozatosan bontják le a töltéseknél, azokkal kezdenek, melyekre már nincs szükség. A gátak megtámasztására épített bordás megtámasztásokat csak azután lehet lebontani, ha a Tisza visszahúzódik a medrébe. Erre azonban még legalább két hetet várni kell.