Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Holcim-ügy: pofon a környezeti demokráciának

  • 2007. április 23.
  • humusz
Mind a Környezetvédelmi Felügyelõség, mind a Holcim Zrt. igyekszik meggátolni, hogy a civil szervezetek hozzájussanak a Nyergesújfalura tervezett cementgyár részletes környezeti hatástanulmányához. A Felügyelõség 120 ezer forintot kér a dokumentáció lemásolásáért, a Holcim csak tájékoztatni kíván, a dokumentációt nem adja ki. Az Aarhusi Egyezmény szerint a környezeti adatok „minõsítetten közérdekû adatok”, míg az Alkotmány szerint, mindenkinek joga van arra, hogy a „közérdekû adatokat megismerje, illetõleg terjessze.” (Alkotmány 61.§ (1) bekezdés).
A környezetvédő szervezetek, miután értesültek arról, hogy a cég benyújtotta a tervezett gyár környezeti hatástanulmányát, kérték a felügyelőséget, hogy a dokumentációt elektronikus formában kérje ki a cégtől. A Felügyelőség szóbeli tájékoztatása szerint azonban: „a Holcim vezetősége úgy döntött, hogy a hatástanulmányt elektronikus formában nem adja ki”. Ekkor, az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület, mint ügyfél kért egy példányt a hatástanulmányból. A Felügyelőség azonban levelében 100 forintos illetéket kért minden egyes lemásolt oldal után (1200 oldalas anyagról van szó), úgy hogy a közhasznú szervezeteket illetékmentesség illeti meg. Levelünkben hiába kértük a Felügyelőséget, hogy az anyagot önköltségi áron másolja le, erre nem volt hajlandó, hanem olyan összeget kér, amely nyilvánvalóan túl sok egy civil szervezet számára. (lásd melléklet)

A Dorogi Környezetvédő Egyesület alelnöke ezek után a Holcimtól is kérte a hatástanulmány digitális változatát, ám azt a cég továbbra sem hajlandó kiadni, hanem találkozót ajánlott ahol „betekinthetünk a dokumentumba” és ahol „tájékoztatni kívánnak”.

Nyilvánvaló, hogy egy 1200 oldalas szakmai anyagot nem lehet egy találkozó során kielemezni. Különösen úgy nem, hogy a civil szervezetek szakértői az ország különböző egyetemeiről (Veszprémi Egyetem, Budapesti Műszaki Egyetem, stb.) először a teljes dokumentációt kívánják megismerni és nem a cég szóbeli véleményét.

Megítélésünk szerint a hatóság eljárása, ha a jog betűjét nem is feltétlenül, annak szellemiségét sérti, ezért az adatvédelmi ombudsmanhoz fordulunk, és segítségét kérjük, hogy hozzájuthassunk a hatástanulmányhoz. A cég magatartása pedig bizonyítja, hogy bár a sajtóban a maximális nyitottságot kommunikálják, a valóságban éppen ellenkezőleg cselekszenek, és igyekszenek meggátolni, hogy független szakértők is megismerkedhessenek a dokumentummal.

Bővebb információ: www.cementgyar.fw.hu
Válaszúton Alapítvány, Szuhi Attila 30/563-7749
Zöld Sziget Tát és Térsége Környezetvédelmi Egyesület, Holop István 30/690-0961


Háttérinformáció: Mint ismeretes, a Holcim Hungária Zrt. Nyergesújfalun kívánja megépíteni új, 1,5 millió tonnás kapcitású cementgyárát. A hatóság mérései alapján a térség levegőszennyezettsége már most is határérték fellett van, a tervezett üzem a tát-nyergesi ivóvízbázisokon létesülne, radikálisan megnövelné a túlterhelt 10-es út teherautóforgalmát, és több százezer tonna üvegházhatású szén-dioxidot juttatna a légkörbe.