Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Holcim hulladékégető cementgyára ellen tüntettek

  • 2007. április 02.
  • humusz
Táton félpályás útlezárással tiltakoznak környezetvédõ és civil szervezetek a közelbe tervezett cementgyár ellen.

A környezõ települések lakói fakereszteket öltöztettek gyerekruhába annak jelképéül, hogy a beruházás a gyermekek egészségét károsítaná a leginkább.

Sötétedéskor két kilométer hosszan, háromszáz fáklyával jelölik meg azt a határvonalat, melyen túl az emberek túlnyomó többsége népszavazással is megerõsítette, hogy ellenzi a Nyergesújfalu és Tát között felépítendõ Holcim cementgyárat.

Az itt élõk egy része hevesen tiltakozik a cementmû építése ellen, mások abban bíznak, hogy új munkahelyeket teremt a Holcim gyár. A helyi környezetvédõ egyesület vezetõje szerint hiába tartottak népszavazást a kérdésrõl. Bár a legtöbben ellene voltak a gyár építésének, a Holcim mégis szeretne ide települni.

Az ellenzõk szerint ezen a területen már túl sok gyár mûködik. A levegõ szennyezettsége így is magasabb az országos átlagnál. A szervezõk a statisztikák alapján azt állítják, hogy a területen az országos átlaghoz viszonyítva többszöröse a légúti, a rákos és egyéb megbetegedés, ugyanis körülbelül nyolc nagy szennyezõ forrás van tíz kilométeren belül.

Márta Irén, a Holcim kommunikációs igazgatója ezt vitatja. „Március 5-én készült el az az ezer oldalas tanulmány, amely a környezeti hatásait vizsgálja az új gyárnak. Egyértelmûen kimondja, hogy a környezetre és természetre minimális hatással, míg a környezetben élõk egészségére kedvezõtlen hatással biztosan nem lesz az új gyár” – hangsúlyozta a Holcim kommunikációs igazgatója.

Az itt élõk heves tiltakozását látva a Holcim megígérte, hogy a gyárban veszélyes hulladékot nem fognak égetni. Amennyiben a szakhatóságok rábólintanak a környezeti hatástanulmányra, 2010-re már fel is épülhet a gyár.

 

Forrás: MR