Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hogyan szervezzük mi a komposztprogramot? (I.)

  • 2006. június 24.
  • humusz
Hogy minél többen kedvet kapjanak rá, hogy saját környezetükben segítsék a komposztálás elter­jesztését, leírom, mi hogyan csináljuk. Ez egyfajta lehetõség, de biztosan vannak általánosan használható elemei.

 

Egyesületünk, a törökbálinti Kerekdomb Környezetvédelmi Egyesület éppen az idén 10 éves. Az egyik legnagyobb sikerünk a szinte teljes körű szelektív hulladékgyűjtés megszervezése volt, amiből egyetlen elem hiányzik: a zöldhulladék elhelyezésének megoldása. Éppen ezért az idei év programjának megbeszélésekor az egyesület vezetősége úgy döntött, hogy ez lesz a legfontosabb témánk. Mivel nálunk mindenki önkéntes, így a program is ehhez igazodik. Előnyünk, hogy sok jól képzett tagunk van: biológusok, tanárok, kertészek, mérnökök. Ismertek vagyunk a településen, sokan fordulnak hozzánk bizalommal.
A téli vezetőségi ülésen összeszedtük, milyen programokat szeretnénk, milyen lépéseket kellene tennünk:

  • A lakosság kedvezményes árú komposztkerethez juttatása. Ahogy látom a partnerszervezetek programját, szinte mindenki ezzel kezdi. Az eszköz nyilván nagyon fontos egy olyan folyamatban, amelyben mindenki otthon, egyedül csinálja végig a nem túl bonyolult, de mégis odafigyelést igénylő folyamatot. A keretekkel együtt módszerleírást is adunk. A keretek átadását előadással, gyakorlati bemutatóval egybekötve tervezzük, a Művelődési Házban. Ott lesz lehetőség kérdezni, meghallgatni mások kérdéseit és a szakemberek válaszait.
  • Komposztálási bemutató a majálison, tájékoztató, nyereményjáték. A majális a legtöbb embert megmozgató esemény a faluban. A civil szervezetek rendezvénye ez, minden egyesület, kórus, zenekar saját sátorral vesz részt. Mi palántákat árulunk kedvezményesen. Ehhez csatlakozik majd a komposztálási bemutató, amelyet a nap folyamán kétszer-háromszor ismétlünk. Készítünk rövid módszerleírást és kérdőívet is, amelynek a legjobb kitöltőit jutalmazzuk a nap végén.
  • Havi rendszerességgel személyes komposztálási tapasztalatok megjelentetése a helyi lapok­ban: minden hónapban más család beszámolója, másféle rendszerről, előnyökről, hátrányokról. A legfontosabb a gyakorlati tapasztalatok átadása. Az általános ismereteket elmondjuk a keret átadásakor, de az egyéni tapasztalatokról való beszámoló is sokat segít. Tagjaink, akik évek óta komposztálnak, írják le saját tapasztalataikat.
  • Folyamatos telefonos tanácsadás. Az egyesület telefonszámán bármikor lehet segítséget kérni, ezt felajánljuk a programban résztvevőknek.

Sok pénzt nem igényel ez a program, a keretek árának egy része és a majális vetélkedőjének díjai kerülnek pénzbe. Ezt az összeget a Zöld Forrás Pályázaton pályáztuk. A keretekre 2000 forintot pályáztunk darabonként, valamint a majális vetélkedőjének díjaira ötvenezer forintot. Meglátjuk, megkapjuk-e. Erről, remélem, legközelebb már beszámolhatok

Szedlay Gyöngyi