Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hogyan mosogassunk hulladék nélkül?

  • 2018. február 03.
  • CsViki

Egy háztartás konyhájában a főzésen kívül talán a mosogatással töltjük el a legtöbb időt. Persze sok otthonban már megtalálhatóak a mosogatógépek, amik rengeteg időt és energiát tudnak megspórolni nekünk, és bár vizet és energiát fogyasztanak, mégis nagyon megkönnyítik a dolgunkat. Ezeknek a modern gépeknek a vízfogyasztása kevesebb, mint amennyivel ugyanazt a mennyiségű edényt kézzel elmosogatnánk.

Azonban még mosogatógép mellett is sok olyan konyhai eszköz akad, amit kézzel érdemes mosogatni. A kézi mosogatás legegyszerűbb (és sajnos megszokott, de rengeteg műanyag szeméttel együtt járó) módja, ha műanyag mosogatószivacsokat és hiper szuper “márkás” mosogatószereket használunk. Akik fontosnak tartják a környezetet és annak védelmét, azok a kézi mosogatást is "zöldíteni" igyekeznek. Ehhez adok 4 tippet a cikkemben - írja Tóth Andi a hulladekvadasz.hu-n.

 

A műanyag szivacsnak léteznek hulladék nélküli alternatívái

 

A műanyag mosogatószivacsnak léteznek hulladék nélküli, természetes alternatívái:

Természetes (tengeri) szivacs – Mivel teljesen természetes anyag, így lebomlik, komposztálható. Saját tapasztalatom szerint, kb. ugyanolyan gyorsan kopik, mint ahogyan a szintetikus szivacsokat cseréltem, némely esetben a penész is megült rajta. probléma még, hogy Magyarországon tenger híján nem található meg, így a szállításával együtt járó közvetett hulladék termelés miatt érdemes átértékelni a magyarországi használatát.

Cellulóz szivacs – Természetes növényi rostokból készül, biológiailag 100%-ban lebomlik. Használaton kívül rövid időn belül megkeményedik, de ha nedvesség éri, újra puha lesz. Mivel teljesen keményre szárad, kevesebb baktérium telepszik meg rajta, mint egy hagyományos szintetikus szivacsban, mivel a kórokozók a nedves közegben szaporodnak a leginkább. Bátran betehető mosogatógépbe, ha tisztítani szeretnénk.

Mosogatókefék – Többféle létezik, de mindegyik teljesen természetes anyagból van. Az enyém fa nyelű és lószőr (puhább) illetve sertésszőr (durvább) sörtéje van. Magyarországon és Európában is gyártják őket, így a kefének nem kell sokat utaznia. Használata kicsit más érzést ad mint a szivacsok esetében. Nem tud annyira felhabzani a sörtéken a mosogatószer, nem mindenkinek esik kézre. Meg kell szokni, hogy a formája miatt kicsit más jellegű a mosogatás. Ráadásul léteznek olyan edények (főleg poharak), amikbe nem fér bele, így ilyen esetekben problémás az alapos mosogatás. Azt viszont nem tartom jó gondolatnak, hogy minden fajta edényünkhöz különféle formájú és típusú kefét szerezzünk be, hiszen ez csak a fogyasztás újabb generálása “zöld ruhába” bújtatva. Véleményem szerint a környezet jelenlegi állapotának kialakulása nagyban függ a fogyasztási szokásainktól, a túlfogyasztástól.

Luffatök szivacs – Személyes kedvencen a luffa tök szivacs. Természetes anyag. Tökéletesen visszaadja a mosogatószivacs élményt. Ráadásul akinek van lehetősége (kert), az saját maga is meg tudja termeszteni, Magyarországon is nő és terem. A saját szivacsomat 5 hónapja használom, és még nem vettem észre rajta változást: nem kopott el (talán minimálisan), nem penészedett, gyorsan szárad.

Házilag készített kötött/horgolt/varrott "szivacsok" – ügyes kezűek maradék anyagokból, fonalakból maguknak is készíthetnek mosogatószivacsot. Természetesen érdemes ezeket olyan anyagból készíteni, amik elhasználódásuk után a komposztálóba dobhatóak.

 

Kötött mosogatórongy

 

A mosogatószer “zöldítése

Évekkel ezelőtt még kielégített a tudat, hogy olyan kézi folyékony mosogatószert vásároltam, mi természetes alapanyagokból állt. Mára ez nagyon megváltozott, hiszen már nem csupán az összetétel fontos számomra, hanem a mosogatószer csomagolása is. A rengeteg műanyag flakont első körben nagy kiszerelésű mosogatószerekre cseréltem. De hamar rájöttem, hogy ez csak fél megoldás, mert ezek a flakonok is csak gyűltek. Bár tisztítás után a szelektív gyűjtőbe kerültek, mégsem voltam elégedett. Jelenleg a legkevesebb hulladékkal járó megoldásom, hogy a folyékony mosogatószert magam készítem el. Ehhez szükség van néhány speciális alapanyagra, de ezeket nagy kiszerelésben, és minimális műanyag csomagolásban vásárolom meg. A folyékony mosogatószer leírását és receptjét EZEN a linken lehet megtalálni.

 

"Szilvia" nélkül

A konyhai papírtörlő nagy kedvenc általában a modern konyhákban. Nagyon könnyű rászokni a használatára, és nagyon nehéz leszokni róla. A leszokás és a papírnélküliség megszokása azonban nem lehetetlen. A legegyszerűbb környezettudatos alternatív megoldás, ha valamilyen régi, jó nedvszívású, természetes anyagú textilt (pl. póló, vékony törölköző, textilpelenka, stb.) kezdünk a konyhai gyors törölgetésekre használni. Ezek mellett én nagyon kedvelem a bambusz törlőkendőt is, ami rendkívül gyorsan és sok nedvességet bír felszívni. Azonban ezek a megoldások már kevésbé tudnak szerethetőek lenni, ha bő zsírban/olajban sütött ételt kell a zsiradéktól leitatni. A textileket ugyanis kicsit macerásabb a zsírtól megtisztítani. Ezért, hogy könnyítsem a háztartási feladataimat, beszereztem egy fém sültburgonya sütő rácsot. Azóta valóban nem érzem a papírtörlő hiányát.

 

Az erősebb szennyeződések ellen

Ha valami leégett ételtől kell megszabadítani az edényt, és a szokásos öko mosogató szivacsunk nem bír el vele, akkor a fém dörzsi tisztítókat lehet bevetni. Jó módszer még, ha a leégett edénybe minimális vízzel szódabikarbónát öntünk, és állni hagyjuk pár órára (akár egész éjjelre). A szódabikarbóna a legtöbb leégett felületről leoldja az ételmaradékokat.

 

A mosogatás mindennapos dolog a háztartásban, amit ha tetszik ha nem el kell végezni, de nem mindegy, hogy hogyan.

 

Szerző: Tóth Andi, Háztartásom hulladék nélkül

Forrás: hulladekvadasz.hu