Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hiteltelen a Holcim kezdeményezése

  • 2006. november 14.
  • humusz
"Összefogásra és fejlesztésre akkor kerülhet sor, ha a cég PR tevékenységek helyett, a valós és általa generált problémák lakossági véleményeinek meghallgatására és elfogadására nyitottá válik, magyarán ha a demokráciát nem eljátssza, hanem cselekszi."
Az Esztergom-Nyergesújfalu valamint Dorogi kistérség környezet és természetvédő szervezeteit tömörítő „Kistérségi Zöld” társulás hiteltelennek tartja a Holcim Hungária által szervezett „Összefogás a térség fejlesztéséért” konferenciát.

A Társulás megítélése szerint a Holcim Hungária Zrt.-nek, ha valóban komolyan gondolná az összefogásra való törekvését a térségben, akkor először is el kellene fogadnia a térség településeinek és önkormányzatainak álláspontját, amely szerint a térség jövőjének szempontjából nem tartják elfogadhatónak a Holcim Nyergesújfalura tervezett cementgyárát. Ezt a többségi álláspontot megerősítik az önkormányzati határozatok és népszavazási eredmények is.

Amennyiben a Holcim eláll a gyár jelenlegi helyszínén történő megépítésétől, és megindítja a valódi alternatív helyszínek kiválasztásának folyamatát, akkor az itt élő civil szervezetek is partnerek lesznek a Holcim kezdeményezéseire.
Mindaddig, a Holcim pénzosztó alapítványainak létrejötte, „fejlesztési konferenciák” összehívása, nem tekinthető másnak, mint a valós kérdések és problémák látszattevékenységekkel történő elfedésének. A Holcim Hungáriával kapcsolatos kérdések ma elsősorban környezetvédelmiek és egészségügyiek. Miért nem veszi figyelembe a cég az egészségügyi dolgozók elutasító álláspontját? Miért nem törődik a vízbázis kérdésével, miért hallgat Tát-Depó kapcsán? A Holcim „Fejlesztési Konferenciáját” hiteltelennek tartjuk, hiszen ő maga az, amely problémákat generál a térségben és ezekről nem hajlandó tudomást venni. Összefogásra és fejlesztésre akkor kerülhet sor, ha a cég PR tevékenységek helyett, a valós és általa generált problémák lakossági véleményeinek meghallgatására és elfogadására nyitottá válik, magyarán ha a demokráciát nem eljátssza, hanem cselekszi.

A Kistérségi Zöld tagjai továbbra is készek a párbeszédre a tervezett gyár és annak környezeti hatása kapcsán. Ebbéli szándékunkat jól mutatja, hogy mi szerveztük az első és ezidáig egyetlen megbeszélést az önkormányzat, a civil oldal és a Holcim között, mely utóbbi kompromisszum képtelensége miatt sikertelen volt.

Ezúton szeretnénk megcáfolni azokat a téves információkat, mely szerint a gyár építése már el is kezdődött. A valóságban a cégnek még be kell nyújtania a részletes környezeti hatástanulmányt, meg kell vásárolnia a területet és építési engedélyt kell szerezni. Ettől még rendkívül távol van. A nyergesújfalui önkormányzattal kötött szerződése e tekintetben nem bír jelentőséggel. A Nyergesújfalu határában folyó építési munkálatok a Toyo autóülés-gyárához kapcsolódnak, ahol 200 új munkahely várja majd a helyieket (a Holcim új gyára mintegy 50 új munkahelyet teremtett volna a térségben).

Aláírók:
Dorogi Környezetvédelmi Egyesület
Esztergomi Környezetkultúra Egyesület
Környezet- és Egészségvédő Klub, Tokodaltáró
Válaszúton Alapítvány
Zöld Sziget Tát és Térsége Környezetvédelmi Egyesület
Bővebb információ:
Szuhi Attila, Válaszúton Alapítvány – 30/ 563-77-49
Horváth Zoltán, Esztergomi Környezetkultúra Egyesület - 33/400-150