Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Higanyszennyezés Indiában

  • 2006. június 28.
  • humusz
Kína után India a higany legnagyobb felhasználója a világon, és e mérgezõ anyag milliók életét veszélyezteti, a hulladék gondatlan kezelése miatt - állítja egy környezetvédelmi csoport.

A delhii Toxics Link csoport szerint a folyékony fém forgalmazását a fejlett országokban szigorúan szabályozzák, mivel az erősen mérgező, agy és idegrendszeri károsodásokat okozhat egyebek között. Indiában azonban aggodalomra ad okot, hogy a higany kereskedése, felhasználása és visszaforgatása megoldatlan, szabályozatlan, így "milliók vannak kitéve a mérgezési veszélynek".

India az elmúlt nyolc évben a becslések szerint mintegy 2290 tonna higanyt importált és használt fel az iparban hőmérőkhöz, elemekhez, fluoreszkáló lámpákhoz.

Az iskolákba, kórházakba kerülő eszközöket egyszerűen a szemétbe dobják az emberek, ami jelentős veszélyt hordoz magában.

A környezetvédelmi csoport azt követeli, hogy minősítsék veszélyes anyagnak a higanyt és szigorú szabályokat léptessenek életbe annak forgalmazására és használatára.

Forrás: National Geographic