Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hiba nem kikapcsolni éjszakára a számítógépeket

  • 2015. április 03.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

A magyar vállalatok több mint egyharmadánál éjjel-nappal be vannak kapcsolva a számítógépek, amelyek pazarolják az energiát. 

 Az Intel felmérése szerint általános szabályként megfogalmazható, hogy minél nagyobb egy vállalat, annál nagyobb a valószínûsége, hogy senki nem törõdik a PC-k kikapcsolásával. Ez nem is annyira a szoftverek telepítése, hanem az alkalmazottak tudatosságának hiánya vagy lustasága miatt van. Az energiahatékony viselkedésre jó hatással van az alkalmazottak képzése, illetve azok a technológiák, amelyekkel távolról is ki- és be lehet kapcsolni a számítógépeket. 

A cég kutatása szerint a kelet-európai vállalatok számítógépeinek közel egyharmada bekapcsolva marad éjszakára is, ami jelentõs hatással van az energiafogyasztásra. A szlovák alkalmazottak a legfigyelmetlenebbek, ugyanis a felmérésben résztvevõ szlovák vállalatok 55 százalékánál maradtak bekapcsolva a számítógépek még azután is, hogy az alkalmazottak hazaindultak a munkahelyükrõl. Csehországban a vállalatok több mint egyharmada (36%) pazarolja az energiát azzal, hogy munkaidõn kívül is bekapcsolva hagyja a számítógépeket. A magyar és a lengyel vállalatoknál a legjobb a helyzet, hiszen a vállalatoknak csak 17%-a pazarolja az energiát. Ezeket az eredményeket az Intel megbízásából, a négy közép-európai ország 576 vállalatának bevonásával, 2015. február-márciusban készült felmérésben publikálták. 

A fent említett tények közvetlen összefüggést mutatnak a Csehországban tapasztalt helyzettel, ahol a rendszergazdák és informatikai osztályok a legkevésbé motiváltak az energiatakarékoskodásra. A cseh vállalatok közel kétharmadánál (64%) a rendszergazdát egyáltalán nem érdekli a készülékek általi energiafogyasztás. Hasonló a helyzet Lengyelországban (60%) és Szlovákiában (54%) is. Egyedül Magyarországon mutatták ki azt, hogy a vállalatok többsége (52%) ösztönzi a rendszergazdát az energiatakarékos megoldások használatára. 

„A legtöbb cégnél az a helyzet, hogy senki sem felel a vállalat által felhasznált energiáért. Ez még meglepõbb, ha figyelembe vesszük, hogy a vállalati informatika használja fel az áram jelentõs részét a számítógépek vagy szerverek mûködtetése révén. A cégek többségénél az energiaköltségek jelentik a harmadik legjelentõsebb költségtényezõt a gyártással és a bérekkel kapcsolatos költségek után” – mondta Horváth Richárd. 

A felmérés eredményei egyértelmûen rámutatnak, hogy számos vállalat és az alkalmazottak hasznára válna a jobb képzés vagy az olyan technológia, amely segítene nekik a gazdaságos és környezetbarát viselkedés elsajátításában. Az éjszakára bekapcsolt számítógépek használják a legtöbb áramot – ez fõként az asztali számítógépekre igaz, amelyek még mindig többségben vannak az olyan energiahatékony mobil eszközökkel szemben, mint például a laptopok, az Ultrabookok és a 2 az 1-ben eszközök. Egy bekapcsolva hagyott ötéves asztali számítógép 115 forintnak megfelelõ áramot fogyaszt naponta még akkor is, ha a monitort kikapcsolják. Ha az alkalmazottak a hétvégére, az ünnepekre és a szabadságuk idejére sem kapcsolják ki a számítógépeket, akkor az ilyen számítógépek használata több mint 40 000 forintnyi áramköltséget jelent éves szinten.

Az Intel által készített felmérés azt mutatja, hogy ha egy vállalat távolról 12 óra idõtartamra kikapcsolja az asztali számítógépeket délután 6 és reggel 6 óra között, akkor az asztali számítógépek által felhasznált energia akár 30 százalékkal is csökkenthetõ. „A megtakarítás pénzben kifejezett értéke meghaladhatja az egymillió forintot egy olyan középvállalat számára, amely száz idõsebb asztali számítógéppel rendelkezik” – mondta Horváth Richárd. 

Forrás: m.sg.hu