Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hátborzongató szemétvárosok

  • 2015. május 14.
  • B. Kristóf

Tele az életünk mindenféle kütyükkel, a telefontól a tableten át a tévéig, ráadásul mintha a tartósság egyre kevésbé lenne szempont. De hova kerülnek a megunt, elromlott és kidobott eszközök? Megmutatjuk.

szemetvaros

(fotók: Valentino Bellini / bitrotproject.com)

 

Tavaly világszerte több mint 40 millió tonna (!!) e-szemét keletkezett világszerte, ezt a mennyiséget őszintén szólva még csak felmérni sem nagyon tudjuk, de az nyilvánvaló, hogy brutális számról van szó.

Ennek a szemétnek a nagy része természetesen nem a fejlett országokban végzi, hanem a világ legszegényebb vidékein, ahol az emberek elképesztő körülmények között próbálják meg hasznosítani őket.

Ezt örökítette meg a fotós Valentino Bellini a The BIT ROT projekt keretében, melynek oldalán rémisztő adatok olvashatók. Például az, hogy az előzetes becslések szerint a következő évtizedben az elektronikus hulladék mennyisége a jelenlegi 500-szorosára (ötszázszorosára!!) nőhet. A kiemelten veszélyeztetett országok között szerepel India, Kína és olyan afrikai országok, ahol robbanásszerűen terjed a technológiai ipar.

szemetvaros2

Ez a nagyon nehezen és költségesen újrahasznosítható hulladék ráadásul kifejezetten káros az ember egészségére és a természetre egyaránt, ebben a mennyiségben pedig valószínűleg felmérni sem nagyon tudjuk a hosszú távú hatásokat. A költségek miatt van az, hogy az e-szemét 80 százaléka végzi a képeken látható körülmények között.

Szóval amikor kidobjuk megunt mobilunkat, nem árt, ha eszünkbe jutnak azok a hatalmas hajók, melyek tonnaszámra szállítják el a hulladékot Észak-Amerikából és Európából a fejlődő országokba.

forrás: http://kivultagasabb.blog.hu