Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Határozott nem az osztrák hulladékégetőre

  • 2008. április 07.
  • humusz

Érvényes és eredményes volt az a véleménynyilvánító helyi népszavazás, amelyet vasárnap Szentgotthárdon tartottak a határ osztrák oldalán tervezett hulladékégetõrõl. A magyar népszavazás semmiben nem érinti az osztrák döntéshozást.

 

 

A nem hivatalos adatok szerint a névjegyzéken szereplő 6840 választásra jogosult polgár közül 4005 adta le szavazatát, ami 59,27 százalékos részvételi aránynak felel meg. Az érvényes voksok 98-99 százaléka mind a négy feltett kérdésre "igen" volt, vagyis a szentgotthárdiak egyértelműen elutasítják, hogy városuktól néhány száz méterre, osztrák oldalon a heiligenkreuz-i ipari park területén megépüljön a tervezett évi 325 ezer tonna hulladék elégetésére alkalmas hulladékégető.

Az igennel szavazók elutasítják a Lapincs és a Rába folyó Ausztriából érkező további szennyezését, a környezet terhelésének bármilyen további növelését. Egyetértettek abban, hogy ezek a környezeti terhelések súlyosan veszélyeztetik a Szentgotthárdon élők, főleg a gyermekek egészségét, sértik az ott élők egészséges környezethez való alapvető állampolgári jogát. Egyetértettek abban is, hogy az Ausztria felől érkező és várható környezeti terhelések akadályozni fogják Szentgotthárdnak a természeti környezetre és a termálfürdőre alapozott idegenforgalmi elképzeléseinek megvalósulását.

Tudjuk, hogy a véleménynyilvánító népszavazás eredménye nem kötelezi az osztrák döntéshozókat, de az Európai Unióban elfogadott normák szerint az érintettek, vagyis a térségben élők véleményét nem lehet figyelmen kívül hagyni –jelentette ki Viniczay Tibor, Szentgotthárd polgármestere.

 

 

 

Forrás: FigyelőNet