Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

„Hasznosítsd tovább a rezet!”

  • 2014. november 03.
  • Ressinka Agnes

Az Európai Rézintézet (ECI) meghirdeti az első nemzetközi „Hasznosítsd tovább a rezet!” pályázatot, ami izgalmas kihívást jelenthet minden kreatív gondolkodású és a dizájn iránt érdeklődő alkotó számára. A cél egy újrahasznosított háztartási elem létrehozása, vagyis új életet lehelni egy régi, rézből vagy rézötvözetből készült használati tárgyba.

A réz tartós, 100%-ban újrahasznosítható nemesfém. A verseny célja, hogy a réz és az újrahasznosítás gondolatát összekapcsolva felhívja a figyelmet a súlyos mértékű pazarlásra, és ezáltal felelősebb fogyasztói magatartásra ösztönözzön, cáfolva azt a divatos szemléletet, hogy minden tárgy rövid használat után eldobandó.
A rézből és rézötvözetekből (pl. sárgaréz) készült lakberendezési tárgyak legújabb trendje és a padlásokon található régi tárgyak sokasága arra késztette az Európai Rézintézetet, hogy meghirdesse az első „Hasznosítsd tovább a rezet!” pályázatot, melynek szlogenje: „Lehelj új életet a rézbe!”.

A rég elfeledett, padláson porosodó vagy a bolhapiacon beszerzett lábasok, lekvárfőzők, csillárok és kilincsek egyedi designtermékként születhetnek újjá. A réz képlékeny, könnyen alakítható, sokoldalú, antibakteriális anyag és nagyon jó az elektromos- és hővezető képessége.
Kell-e ennél több ok, hogy a régi réz tárgyainkat újrahasznosításába kezdjünk? 

Részvételi, nevezési feltétel:
A verseny nyilvános, továbbhasznosított alkotásával minden 15. életévét betöltött személy pályázhat, (a 18 éven aluliak számára szülői/gondviselői beleegyezés szükséges), a világ bármely pontjáról.
A versenyben való nevezéshez az elkészült alkotásról egy vagy több fotó, valamint egy rövid, angol vagy francia nyelvű leírás elküldése szükséges az [email protected] címre, 2014. december 31-ig.

Részletek:
A pályázóktól funkcionális és dísztárgyakat (funkcionális vagy dísztárgyak, bútorok, lámpák, kerti díszek, stb.) várunk, amelyeket régi réz vagy rézötvözetből készült anyagok és tárgyak továbbhasznosításával hoznak létre, de amelyeket eredeti funkciójukban már nem használnak.

Pályázati követelmények:

  • A elkészült tárgy legyen újszerű, különösen, ha összehasonlítjuk a tárgy eredeti állapotával.
  • Legyen esztétikai értéke.
  • A készítő legyen kreatív és használja az anyag tulajdonságait (pl. alakíthatósága, vezetőképessége, stb.).
  • Készüljenek jó minőségű fényképek a különböző munkafázisok során, valamint legyen egy "előtte" és egy "utána" fotó.


A résztvevők „nyers” rézből vagy rézötvözetből, például bronzból vagy sárgarézből készült tárgyakat használhatnak. Vegyes anyagú tárgy (réz-fa, réz-fém, réz-cement, stb.) abban az esetben használható, ha túlnyomó részben rezet vagy rézötvözetet tartalmaz.

 Díjak:
A zsűri díja: François Chambard által tervezett rézből és fából készült L.U.M lámpa
Közönségdíj: "Feeder" réz madáretető a Copper Kraft Gardens-től

 

Forrás: az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet hírlevele