Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A használt sütőolajra nincsen magyar piac?

  • 2006. augusztus 30.
  • humusz
Magyarországon még mindig elsõ osztályú alapanyagokból akarunk elõállítani bio üzemanyagot, így a májusi morzsolt kukoricából az etanolt, a kiváló minõségû repcébõl pedig a biodízelt. Miközben Európában már a másodlagos alapanyagok keresettek.

 

Hazánkban a bioüzemanyag gyártása egyre nagyobb fordulatot vesz. Két csoportra oszthatjuk a megújuló energiaforrások közül az üzemanyagokat, az egyik az etanol, a másik pedig a biodízel. Míg az egyik benzin, a másik gázolaj helyett használható, vagy kiegészítve, tehát keverve az etanolt a benzinnel, a biodízelt pedig a hagyományos gázolajjal. A Biofilter Kft, sütőzsiradék begyűjtéssel hozzájárul az alapanyag biztosításához, bár Deák György szerint nagy gondot okoz, hogy mi pedig még mindig azzal foglalkozunk, hogy körülbelül száz forintért étkezési minőségi etanolt állítunk elő kukoricából, miközben Magyarország meghatározója a régiónak a sütőolaj fronton.

 

Elhasznált sütő zsiradékot gyűjtenek be Görögországból, Horvátországból, ezeket megtisztítva szállítják Ausztriába. Ausztria a használt sütőolajból tisztán, és már szabványos üzemanyagot tud előállítani, ezzel jóval előbbre vannak a versenyben. Tehát alacsonyabb alapanyag költséggel tudnak előállítani szabványos biodízelt, mi meg még ott tartunk hogy nagyon jó minőségű repcéből tudnánk csak előállítani biodízelt. Tehát a most épülő biodízel üzemeknek nélkülözhetetlen, hogy felkészüljenek az ilyen típusú alapanyagok befogadására.

 

Forrás: MROnline