Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Használd és használd ki - sharing economy!

  • 2014. november 10.
  • Csilla

Az okosmobilok, tabletek és a szélessávú internet elterjedésével egy új fogalom, a közösségi gazdaság is megjelent az életünkben. Bár a pontos meghatározás egyelőre még várat magára, az biztos, hogy alapjaiban változtat meg jó néhány szolgáltatást. Ma már az utazásunkat, a bevásárlást, de még a nyaralásunkat is megszervezhetjük egy-egy közösségen keresztül, a felmérések szerint pedig ezt Magyarországon is egyre többen tartják jó ötletnek. Ki is próbáltunk néhányat.

Hazánkban is egyre népszerűbbek azok a szolgáltatások, melyekkel közösségi alapon szervezhetünk utazást, bevásárlást, esetleg szálláshelyet cserélhetünk másokkal. A közösségi gazdaság lényege a megosztásban rejlik, így egy-egy szolgáltatásért nem, vagy csak minimális, a tényleges piaci árnál jóval kevesebbet kell fizetnünk. Ilyen szolgáltatást már Magyarországon is találni: az egyik legismertebb az Oszkár TeleKocsi, amellyel a közlekedésünket egyszerűsíthetjük, de létezik olyan felület is, amellyel a környezetünkben lévő legfrissebb élelmiszert találhatjuk meg, és már itthon is egyre többen fedezik fel a couchsurfing, azaz a közösségi alapú szállásfoglalás lehetőségét.

Utazni jó, mert utazni élvezet

Magyarországon az egyik legismertebb megosztáson alapuló közösségi szolgáltatás a közlekedéshez köthető. 2007-ben végén két egykori BME-s hallgató hozta létre az Oszkárt. A szolgáltatás weboldalát mobilra optimalizálva is elérhetjük, sőt, mobilalkalmazáson keresztül is bejelentkezhetünk egy-egy utazásra, vagy adhatunk fel hirdetést.
Ahhoz, hogy megnézzük, a számunkra szükséges útvonalon közlekedik-e valaki, illetve az autós kocsijában van-e még hely, be sem kell jelentkeznünk a rendszerbe, ahhoz viszont próbánk során már regisztrálnunk kellett, hogy egy konkrét útvonal autósával kapcsolatba lépjünk. Az aktuálisan utazó autósok listáját dátum szerint kapjuk meg, így mindig a legközelebbi indulást látjuk, emellett pedig az autós az indulási – érkezési idő mellett megadhatja a fennálló szabad helyek számát és az esetleges útiköltséget is. Szeged–Budapest útvonalat találtunk már 1500-2000 forintért.
Foglalni a weboldalon és a mobilalkalmazásban ugyanúgy tudunk, utóbbi előnye, hogy az utazás időpontját bejelölhetjük a naptárunkba, így biztos, hogy nem feledkezünk meg egy néhány héttel korábban lefoglalt alkalomról.
Mindezek mellett a telekocsi választása jóval pénztárcakímélőbb módszer, mint a hagyományos közösségi közlekedés (busz, vonat) használata, ráadásul kényelmesebb is, hiszen nem kell az állomásig, pályaudvarig cipelni a bőröndünket, nem kell sorban állnunk a jegyért és harcolni az ülőhelyért. Kényelmes, pontos – amilyennek lennie kell. A minőséget pedig nem vállalati struktúra, hanem a szolgáltatáson belüli visszajelzési rendszer biztosítja.

Európa egyik legnépszerűbb hasonló szolgáltatást kínáló rendszere jelenleg kilenc országban – Angliában, Németországban, Svájcban, Olaszországban, Franciaországban, Lengyelországban, Spanyolországban, Görögországban és Ausztriában – érhető el, így gyakorlatilag a nyugat-európai országok bármelyikét beutazhatjuk ezzel a módszerrel. Meglepő, de a carpooling.com-nak - egyelőre - nincs mobilra optimalizált oldala, ilyen alkalmazást országonként külön találunk, ami adott esetben megnehezítheti a közlekedést, ugyanakkor sokat segíthet a spórolásban egy-egy országon belüli utazásnál.

Bevásárláshoz közösség

Néhány ismerőst megkérdezve, mindenki csak a telekocsis rendszert ismerte, pedig a paletta ennél jóval színesebb. A 2011 óta működő 30km.hu például arra kínál lehetőséget, hogy a közelünkben lévő termelőktől szerezzük be a számunkra szükséges élelmiszereket.
A tudatos vásárlásra ösztönző szolgáltatásban a belépés után rögtön rákereshetünk azokra a termékekre (gyümölcs, zöldség stb.), amelyeket szeretnénk megvásárolni, a rendszer pedig a GPS koordinátáink alapján megadja, hogy hol, kitől és mennyiért szerezhetjük be azt. A termékek mellett a termelők listázására is lehetőségünk van, egy-egy profilra kattintva pedig megnézhetjük, ki mit kínál nekünk. Ha esetleg mi magunk vagyunk a termelők, akkor a profiladatok kitöltése után minden fontosabb adatot megadhatunk a termékünkről, és arról is, hogyan érhetnek el bennünket a vásárlók, vagy vállalunk-e kiszállítást vagy nagyobb tételre érkező rendelést is.
Bár a szolgáltatás mobilalkalmazása is hasonlóan egyszerű (Androidra és iOS-re is elérhető), a helymeghatározás miatt könnyen elfordulhat, hogy esős időben nem, vagy csak lassan sikerül beolvasni a pozíciónkat, addig pedig keresni sem tudunk az app-al. Könnyebbség azonban, hogy a találat után egy gombnyomással már hívhatjuk is a termelőt, a tárcsázással sem kell vesződni. Szerencsére arra is lehetőségünk nyílik, hogy más körzetek kínálatát böngésszük végig és ha a termelő kiszállítást is vállal, könnyen előfordulhat, hogy egyszerre érünk haza a "bevásárlással".

Idegen a nappaliban

Ha már el is utaztunk és ételt is szereztünk, akkor nem ártana szállás után nézni – a közösségi szolgáltatásokon belül erre is van megoldás. Az egyre népszerűbb couchsurfing csak elsőre hangzik újdonságnak: az eNET 2014 augusztusában készített felmérés szerint ugyanis a megkérdezett felnőtt magyar internetezők mintegy 78 százaléka szállt már meg családtagnál, rokonnál, 58 százalékuk pedig valamilyen közeli barátnál szívességi alapon – a vendéglátó jelenlétében. Persze ahogy a telekocsinál, itt sem feltétlenül csak szívességi alapon működhet a dolog, ugyanakkor még így is a piacinál jóval jutányosabb áron juthatunk szálláshoz.
A szolgáltatást kínáló couchsurfing.org oldalon kiválaszthatjuk az úti célunkat, és azt is megadhatjuk, hogy mettől meddig szeretnénk az adott helyen tartózkodni. A profiladatok kitöltése és az utazásunk céljának megadása után az oldal kilistázza az adott városban a számunkra legmegfelelőbb találatokat. Ha megvan az ajánlat, üzenetben jelezhetjük a választottnak, hogy nála szeretnénk megszállni, a korábban kitöltött adatokat (például, hogy mi az utazásunk célja, mikor érkezünk és meddig szeretnénk maradni, hányan utazunk) itt akár módosíthatjuk is.
A couchsurfing mobilra optimalizált weboldallal és okostelefonos alkalmazással is elérhető, utóbbinál jóval egyszerűbb a kezelői felület, így foglalni is kényelmesebben tudunk. Az app kezdésként a szálláshely keresését kínálja fel, az úti cél beírása és a szállásadó kiválasztása után a negyedik lépésben már a felkérést írhatjuk, így tulajdonképpen néhány perc alatt elintézhetjük a foglalást.
Persze a kanapészörf elsőre idegennek tűnhet, hiszen mégiscsak arról van szó, hogy egy másik ember otthonában fogunk lakni, ami egy kicsit kényelmetlenebb helyzetet teremthet, mintha egy szállodai szobát bérelnénk. Emellett a foglalás jóval egyszerűbb, hiszen kevesebb adminisztrációval jár, mint a turizmusból élő szálláshelyek esetében.

Fizetős couchsurfing: az Airbnb

A kanapészörföléshez hasonlóan az Airbnb is a közösségi szállásfoglalást teszi lehetővé, itt azonban meghatározott árakon jelentkezhetünk be egy-egy közös szálláshelyre, egy privát szobába, vagy akár egy teljes házba is.
A szolgáltatás szerencsére már magyar nyelven is elérhető, bár a szállást kínálók leírásai idegen nyelven olvashatóak. A foglalás itt rendkívül egyszerű: az úti cél kiválasztása után három paraméter szerint csökkenthetjük a találati listát: az ott tartózkodás időtartama, a szálláshely típusa, valamint az ára alapján, a felkínált szálláshelyek köre pedig ezek változtatásával csökkenthető, vagy épp bővíthető.
A megfelelő találat kiválasztása után a forintra átszámított árat kapjuk meg, a szállásadó pedig azt is feltüntetheti, mennyit kell fizetnünk a takarításért, és azt is, az Airbnb mekkora összeget számít fel a szolgáltatás igénybevételéért. A kiválasztott helyet le is foglalhatjuk, a rendszer segítségével pedig fizethetünk is az oldalon, de a vendéglátónak is üzenhetünk.
Az Airbnb.hu-t – akár csak a couchsurfing-et – mobilra optimalizált weboldal és mobilapp segítségével is elérhetjük. A foglalás ezeken keresztül is könnyen kezelhető, a negyedik lépésben már a fizetést intézhetjük. Előnyként ugyanazokat az érveket lehet felsorolni, mint a couchsurfing esetében, annyival kiegészítve, hogy így jóval a piaci ár alatt találhatunk magunknak akár egy egész lakást. A foglalás nagyon egyszerű, közvetlenül a szállásadóval vehetjük fel a kapcsolatot, a közösség erejében bízva pedig nyugodtan adhatunk az addig értékelést adók szavára.
Az egyetlen probléma, amivel találkozhatunk, hogy nem biztos, hogy kapunk szállást egy éjszakára, emellett pedig kaucióval is megterhelhetik a bankkártyánkat. Ha ez gondot jelent, érdemesebb a couchsurfinggel próbálkozni, ugyanakkor Budapesten például már 5000 forint alatt (/éjszaka/fő) is találunk szállást, ami egy last minute utazás esetében (is) igencsak megéri.

Közösségi irodák, irodai közösségek

A külföldi példák alapján néhány évvel ezelőtt Magyarországon is megjelent a közösségi iroda használatának lehetősége, vagyis az, hogy egy adott épületben bárki bérelhessen munkaállomást, irodát vagy adott esetben termet egy rendezvénynek.

A Magyarországon 2009-ben megjelenő Loffice jelenleg csak Budapesten érhető el. Az eddig bemutatott szolgáltatásokkal ellentétben itt csak telefonon és/vagy e-mailben intézhető foglalás, a dolgot pedig nehezíti, hogy nincs se mobilapp, se mobilra optimalizált weboldal, így csak laptopról vagy tabletről érdemes böngészni. Az árlistát azonban könnyen megtaláltuk, így ha nincs szükségünk ajánlatkérésre, már jó előre kiszámíthatjuk, mekkora költséggel jár majd egy munkaállomás/iroda használatba vétele.

Hasonló kezdeményezés a szintén Budapesten megtalálható KAPTÁR közösségi iroda. A 2012-ben indult szolgáltatást a Loffice-hez hasonlóan csak az asztali gépeken tudjuk elérni, ugyanakkor az iroda vagy a tárgyaló bérlése jóval egyszerűbb. A foglalási igényünket egy űrlap kitöltésével küldhetjük el, már a körülbelüli árat is megtudhatjuk, ráadásul segít bennünket egy Google Naptár, amin láthatjuk, mely időpontokra, milyen hosszan és milyen irodákat foglaltak le előttünk, így ezek alapján mi is könnyebben tudunk számolni a lehetséges opciókkal.

Útban a jövő felé

A közösségi gazdaság nemcsak a kényelmünket szolgálja, hosszú távon hatékony lépés lehet a fenntartható fejlődés felé, hiszen egy telekocsi-szolgáltatás használatával például jóval kisebb mértékben szennyezzük a környezetünket, mintha saját autóval utaznánk – egyedül. A szolgáltatások köre a következő években várhatóan Magyarországon is bővülni, így a pénztárcánk is vastagabb maradhat.

Forrás: hvg.hu