Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Háromezren az égető ellen Gotthárdon

  • 2007. március 26.
  • humusz
incineration_120Mintegy háromezren vettek részt a 2007.március 17-i rábafüzesi demonstrációnkon, amelyen a heiligenkreuzi hulladékégetõ terve, valamint a Rába és a Lapincs szennyezése ellen tiltakoztunk félpályás útlezárással.
Szentgotthárd város Fúvószenekara Rápli Róbert karnagy vezetésével reggel 7.00 órakor zenés ébresztőt fújt, és hívogatta a lakosokat Rábafüzesre.
Autóbuszokkal, gyalog, lóháton, biciklivel, autón érkeztek a tüntetők a helyszínre. Wokiné Tatár Gabriella, a Pronas tagja Kapornaky Gyula Ének az Őrségről című versével nyitotta meg a programot. Majd Szentgotthárd város alpolgármesterei, Bugán József és Pochán Miklós mondtak köszöntőt. Ezt követően Varga Bence, a Szentgotthárdi Oktatási Intézmény Vörösmarty Mihály Gimnáziumának tanulója elénekelte a Nemzeti dalt. Pénzesné Kiss Katalin a Pronas nevében köszöntötte a magyar, szlovén és az osztrák tiltakozókat. Hirnök József, a Magyarországi Szlovének Szövetségének elnöke a Rába-vidéki szlovének nevében beszélt. Szót kért Simon Balazic is, a muravidéki zöld szervezet vezetője, aki a Goricko Nemzeti Park védelmében emelte fel szavát. Ezután Pénzes Tibor, a Szentgotthárdi Oktatási Intézmény igazgatója lépett a színpadra, és a fiatalokhoz, gyerekekhez szólt lelkesítő hangon. Időközben a Vossen Szentgotthárd Futószakosztály futói érkeztek a helyszínre, akik így fejezték ki tiltakozásukat a szemétégető felépítése ellen. Vezetőjük, Woki Zoltán hangsúlyozta, ezentúl is tiszta környezetben szeretnének sportolni. Majd Bugán József, városunk környezetvédelemért felelős alpolgármestere Szentgotthárd és térsége környezetvédelmi helyzetéről tájékoztatta a résztvevőket. Kovács Endréné előadásában Káldi János Rábaparti elégia című versét hallhattuk. Christiane Brunner, az Osztrák Zöld Párt jennersdorfi szóvivője is érvelt a szemétégető ellen. Rápli Róbert felszólalása után a fúvószenekar eljátszotta az Európa Himnuszt.
Ezt követően Szentgotthárd város polgármestere, Viniczay Tibor szólt az egybegyűltekhez. Labritz Béla, önkormányzati képviselő a "hármashatás" problémakörét nagy szakértelemmel ecsetelte. Majd a szentgotthárdi kistérség polgármesterei fejezték ki szolidaritásukat. Kocsis Zsolt, Csörötnek polgármestere, Szentgotthárd és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás elnök-helyettese is összefogásra buzdította a jelenlévőket. Az őriszentpéteri kistérség polgármesterei nevében Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere szólalt fel. Huszár Gábor, önkormányzati képviselő a vízi turizmus védelmében emelte fel szavát. A program során többször a pódiumon termett Oldal József, szentgotthárdi polgár, aki sámándobbal és skandáló mondatokkal lelkesítette a megjelenteket. Dr. Szinetár Csaba, a Berzsenyi Dániel Főiskola docense is felszólalt ügyünk érdekében. Dr.Hevesi András, önkormányzati képviselő, háziorvos a szemétégető egészségkárosító hatásairól tartott téjékoztatót. Joób Márk, filozófus pedig európai összefüggésbe állította a problémát. Szentgotthárd város Vegyeskara Zleovszki Julianna karnagy vezényletével előadta a "Városdalt", amelynek éneklésébe a közönség is bekapcsolódott.
Ezután Dr.Szecsey-Nagy Klára, egyetemi adjunktus, belgyógyász szakorvos felszólalása következett. Soós Zoltán, a Pronas tagja pedig a civil összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet. Lányi András, író, az Élőlánc Magyarországért közéleti mozgalom képviselője "Mégis kinek az Európája?" mottóval szólt az egybegyűltekhez. Szót kértek távoli településekről érkező demonstrálók is. Kőrös Ernő, a Rába-Műgát és Térsége Egyesület képviselője, Wengel Péter, mezőgazdasági mérnök és Reuter György, a győri Zöld Demokraták elnöke is beszélt a tömeghez. Ferencz Krisztián, a Szentgotthárdi Oktatási Intézmény tanára egy filmélményét osztotta meg a tiltakozókkal. Biczó Zoltán, a Pronas és a Széll Kálmán Polgári Egyesület tagja a civil mozgalmak jelentőségét hangsúlyozta, és példás összefogásra kérte Szentgotthárd és a kistérség lakosságát.
A helyszínen is folyt aláírásgyűjtési akciónk, Sárváriné Csuk Csilla és Wokiné Tatár Gabriella segítségével. Pochán Miklós, Szentgotthárd város alpolgármestere zárszava után a szervezők és a mintegy 3.000 demonstráló lelkesen énekelte a Republik együttes dalát: "Fogjunk össze, menjünk az utcára, fogjuk meg egymás kezét, egyedül semmit sem érünk, gyere és állj mögénk..." és fennhangon skandálták: "Nem hagyjuk, nem hagyjuk!", "DANKE, NEIN!"