Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Halálos lehet az európai városok levegője

  • 2007. november 14.
  • humusz
Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) kedden közzétett jelentése szerint az európai városi népesség hatvan százaléka olyan levegõben kénytelen élni, amelynek szennyezettsége nemcsak meghaladja az uniós határértékeket, de kimutathatóan rövidíti a lakosok életét. [mfor.hu]

A "Légszennyezettség Európában 1990-2004" címmel kiadott jelentés szerint a városi európaiak majdnem kétharmada olyan ózonkoncentrációban él, amely meghaladja az uniós levegőminőségi határértéket, 43 százalék egészségét az uniós határértékek feletti, lebegő szemcsés légszennyező-részecskék károsítják.

A nagyfokú ózonkoncentráció rövidebb élettartamhoz vezet, míg a szemcsés anyagok túlzott koncentrációja a levegőben légzőszervi megbetegedésekhez vezethet, és növeli a szívinfarktus kockázatát.

A szemcsés részecskék szempontjából a vizsgálat szerint leginkább veszélyeztetett országok Belgium, Hollandia, Luxemburg, Lengyelország, Csehország, Magyarország valamint Spanyolország déli része és Olaszországban a Pó folyó völgye.

MTI/Menedzsment Fórum