Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyöngyösi égető - szerződésbontás és új égető a láthatáron

  • 2007. november 14.
  • humusz
incineration_usine_small_120Hulladékkonvertáló üzem felépítésének elmaradása miatt felbontotta a beruházó Ecolnet Zrt.-vel kötött szerzõdését Gyöngyös önkormányzata. A város visszapereli azt a területet, amelyet ajándékba adott az önkormányzat a cégnek a reménybeli, 20 milliárdosra kalkulált beruházáshoz.
Hiesz György, a település polgármestere közölte: az évi 80 ezer tonnányi kommunális hulladék újrahasznosítására tervezett konvertáló alapkövét még 2005. januárjában helyezték el. Ugyanakkor a svájci többségi tulajdonú cég többszöri határidő-módosítást követően sem kezdte el az üzem megvalósítását. A most visszaperelt területet kiegészítésként adták a társaság által vásárolt telekhez. Az ajándék csupán töredéke a beruházásra kiszemelt teljes öt hektárnak - tette hozzá.

Ugyanakkor a polgármester hangsúlyozta, hogy egyre sürgetőbb a kistérségi kommunális hulladék kezelésének megoldása, ugyanis a helyi szeméttelep 2009-ig rendelkezik működési engedéllyel. Ebben a helyzetben tárgyalásokat folytatnak többek között, egy angol-amerikai tulajdonú társasággal, amely biodízelt és elektromos áramot állítana elő a 80 ezer lakosú kistérségben képződő kommunális hulladékból. Ennek keretében már előszerződést kötöttek a város ipari parkjában található 14 hektáros terület adásvételéről. Ugyancsak részt vállalhat a hulladék konvertálásból a közeli Mátrai Erőmű Zrt. - mondta Hiesz György.

Az eredeti tervek szerint 2006 közepétől üzemelt volna a hulladékkonvertáló. Az Ecolnet azt ígérte, hogy a 20 milliárd forintos beruházás nyomán a gyöngyösi ipari parkban felépülő üzem a hulladékból hő- és villamos energiát, illetve a vegyiparban és az építőiparban hasznosítható anyagokat állít majd elő. Az üzem áramtermelő kapacitását hat, hőtermelő kapacitását tíz megawattra tervezték.
Forrás:Greenfo, Mti