Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyásztávirattal a visszaválthatók megmentéséért

  • 2005. december 19.
  • humusz

taviro_vevo.jpgA visszaváltható pezsgõsüvegek eltûnése kapcsán kértünk mindenkit, hogy írjanak Kóka János gazdasági és Persányi Miklós környezetvédelmi minisztereknek. Minisztereink az elsõ 3 nap mintegy 780 táviratot kaptak! Ezúton szeretnénk megköszönni mindenkinek, hogy elektronikus tollat ragadott!
A táviratküldõ akció nem zárult le, év végéig gyûjtjük az aláírásokat és elküldjük a két érintett tárca vezetõjének. TÁVIRATKÜLDÉS

A következõkben a távirathoz toldott személyes üzeneteitekbõl idézünk néhányat:

"Van, amikor szigorú állami beavatkozás kell, ha nem elég környezettudatosak a gazdasági folyamatok szereplői! A lányaim és unokáim szemétmentes jövőjéért, kérem szépen!"

"Az ön posztján miniszter úr, aki nem tesz valami érdekében, az ellene tesz."

"Sokkal szigorúbb csomagolási anyag szabályokat kellene hozni. Pl. a visszaváltható termékek kötelező gyártása, ne lehessen ingyen reklamszatyrot adni, mindenre fel keljen írni a csomagolóanyag árát. Igy szembesülnének az emberek azzal, hogy jó néhány csomagolás többe kerül mint maga a termék."


"Miniszter urak! Rettentő sokat gürcöltem, hogy szüleimnek visszaváltható termékeket hordjak messzeföldről. Mára ez a lehetőség is megszűnt! Tegyenek valamit nagyon gyorsan, mert elfogynak az energiahordozók, elfogynak az erőforrások - elfogyott a türelem."

"Mélységesen fel vagyok háborodva!! Én dolgoztam palackozó üzemben a 70-80-as években .Minden visszaszállított és begyüjtött üveget ki tudtunk tisztitani. Visszafejlődünk?? Megfizettetjük a lakosokkal a palack árát.Jó esetben aztán a szelektív gyüjtőkre milliókat áldozunk. Ilyen gazdagok vagyunk??? Milyen kultura ez? Nevetnek rajtunk a fejlettebb EU országok.Mit akarunk?Pezsgős üveg hegyeket? Ennyit nem tudunk a kereskedelemben megszervezni. Még az ünnepek előtt változtassák meg a rendeletet!!"

"Nagyon sajnálom, hogy szinte semmilyen választási lehetőségünk nem maradt a vásárlás során!"

"Négy gyermek Édesanyjaként az utókornak igazán felelősséggel tartozom. S ezt várnám mindenkitől.
"

"Mint háziasszony és pedagógus szomorú vagyok és kétségbe esett, hogy hova jutunk majd az ilyen meggondolatlan lépések miatt!?"


"Gyermekeineket nem PET palackos szemét kupacon szeretnénk felnevelni! Már mindenből hatalmas a választék a fogyasztói piacon, ebben miért nincs??!! Jogunk van a választás lehetőségéhez!!! Én első lépésként visszaváltható szénsavmentes ásványvizet szeretnék!!
"

"Tisztelt Miniszter Urak! Az utóbbi időben egyre többen jönnek rá, hogy a sok felesleges csomagolás milyen károkat okoz. Mégsem tehetünk ellene sokat, mert nincs választási lehetőségünk. Az üvegvisszaváltás gyakorlatilag megszűnt, a még visszaváltható sörös és üdítőspalackokat is csak többórás utánjárással tudjuk visszavinni a boltba.A legtöbb helyen ugyanis nem szívesen foglalkoznak vele. Szerencsére egyik ismerősöm élelmiszerboltban dolgozik, így van egy kis protekcióm, de szerintem ez nem megoldás. Nem kampányokat kellene csinálni (elhízás elleni, szűrővizsgálatokon való részvétel,környezetbarát termékek vásárlása...)hanem a lehetőségeket kellene megteremteni. Amíg nincs választási lehetőségünk, a szöveg felesleges. Eredményekben gazdag, boldog újévet kívánok mindannyiuknak! Tisztelettel: egy tudatos vásárló"


"Észtországban járva bukkantam rá, hogy ott nemcsak a speciális boros és sörös üvegek válthatók vissza, hanem az aluminium italdobozok is, amennyiben az ember nem gyűri össze. Ott szinte minden üveg visszaváltható. Érdekes ott a gazdasági szereplőket rá tudták venni a betétdíjas rendszer működtetésére. Itthon is sokkal hatékonyabb fellépésre van szükség."
"Miniszter Urak! Hogy fogok ezek után környezetbarátul berúgni?"

"Le fogunk váltani titeket!"

"Ha hiszi, ha nem, sokaknak van igénye a visszaválthatóra! Én is közéjük tartozom. Sajnálom, hogy Ön nem!"

"Még több szemét lesz, mint eddig. Ma már láttam egy élelmiszerbolt előtt pezsgősüvegekkel teli kukát. Szomorú."

"Kérem segítsenek!"

"Tisztelt Miniszter Urak! Őszintén együttérezve a HuMuSz-el küdöm e képeslapot, mint biológi-környezetvédelem-hulladékgazdálkodás szakos hallgató!"

"A demokrácia arról is szól(na), hogy választási lehetőségeket kínálnak fel a társadalom tagjainak az állam vezetői. Különösen akkor, amikor az egészséges környezet=egészséges élet a tét!"

"24 éves vagyok, hamarosan családot alapítok. Nem akarom, hogy a gyerekeim olyan bolygón éljenek, amelyen gyakorlatilag már nem lehet. Lehet, hogy inkább nem is szülök..."

"Tisztelt Miniszter Urak! Kérem, hallgassák meg a Republic együttes Télapó, te nem is vagy télapó című nótáját! "Lehet, hogy ebből egyszer nagy baj lesz...""

"Csak így tovább, ezután jöhetnek (mehetnek...) a sörösüvegek is. Előre a gigantikus szemétdombok s a multik további körbecsókolgatása felé! Áldott Karácsonyt és dobozos pezsgős új esztendőt!"

"Tiltakozom az ellen, hogy megfosztanak a visszaváltható palack választás vásárlásának lehetőségétől."

"Számomra felfoghatatlan az a struccpolitika, amit Önök folytatnak. Miközben Európaszerte trend a szelektív hulladékgyűjtés, a hulladék termelés csökkentése, a környezettudatos életmód, kis hazánk bő másfél évvel az Unióhoz való csatlakozás után, gyökeresen ellentétes irányba halad. MIÉRT???"

"Tisztelt Miniszter Urak! Kérem, segítsenek! Tanárként mit mondjak a gyerekeknek? Milyen csomagolású terméket vásároljanak? Tényleg meg kell mondanom nekik, hogy már ők nem választhatnak? Remélem, még van amit vissza lehet fordítani! Hiszen Önök törődnek közös környezetünkkel, ugye?"

"A fentieken túl azt javaslom, tegyék érdekeltté a gyártókat a betétdíjas csomagolóanyagok használatában, pl. a a termékdíjak megfelelő megválasztásával. Mi az akadálya annak, hogy olyan elrettentő mértékű termékdíjat szabjanak ki a nem visszaváltható üvegekre, ami ezt a célt megvalósítja? Kevés dolgot szabhatunk meg a szabad piacon, legalább ezzel a lehetőséggel éljünk!
"
"Nem egy üveg a tét, hanem az, hogy továbbra sincs előre mutató, érzékelhető, eredményes koncepció a hulladékgazdálkodás terén. Ha léteznik ilyen, támogatni fogom."

"Aki igényes a házára, kocsijára, öltözékére, saját környezetére, legyen igényes a Földre is, ami teret adott eddigi életének! Nem szeretném, ha gyerekeim már csak szeméttel teli helyen élhetnének!"

"Tisztelt Miniszter Urak! Végzős környezetmérnökként már évek óta hallgatom, hogy az EU-ba lépésünk dátumától kezdve igyekeznek még nagyobb hangsúlyt fektetni a környezet védelmére. Ehhez képest SAJNOS azt kell tapasztalnom, hogy nem a védelmet, azaz a JÖVŐt támogatják, hanem csakis a jelen gazdasági igényekre koncentrálnak, reagálnak! Nem egy újabb meggondolatlan fogyasztói társadalom felnevelését kéne ösztönözni, hanem egy tudatos, előrelátó nemzedékét, akik igenis vissza szertenék váltani az elhasználódott üvegeket IS! "

"Gyerekkoromban enyém volt az a pénz, amit a visszaváltható üvegekért kaptam a boltban, amikor visszavittem. Eltehettem, vagy vehettem rögtön csokoládét. Alig vártam, hogy összegyűljenek az üvegek. A szörpös, a boros, a sörös, a befőttes... A gyerekeim sajnos nem ismerhetik már meg ezt az élményt."

"Reméljük, születnek helyette újak, szép visszaválthatók..."

"Nem hiszem, hogy annyira megérné szemétbe dobatni a pezsgős üveget is. Ezzel nem előre léptünk, hanem HÁTRA. Bizunk Önökben, hogy vissza tudják fordítani-mielőtt elindul a lavina..."

"Aki igényes a házára, kocsijára, öltözékére stb. legyen igényes a Földre is, ami teret adott eddigi életének! Miért jó gazdagnak lenni egy szemétdombon?"

"Tisztelt Miniszter urak! Nagyon sajnálom, hogy a szavak és a tettek ilyen messze esnek egymástól."

"A be nem tartható törvények korszaka ez. Egyre mélyebbre süllyed az ország, a magyar nép, miközben vezetőink hozzá nem értésükről nap-mint-nap tanubizonyságot adnak.
"

"Tisztelt Miniszter Úr! Családommal együtt örültünk, amikor Önt az Állatkert főigazgatói székéből a jelenlegi bársonyszékébe helyezték, bár féltettük Önt a tisztséggel járó kötelezettségektől, a kormánytagtól elvárt lojalitástól. Sajnos, nem hiába. Talán még nem késő."


"Legjobb lenne meg sem termelni a sok szemetet."

"Köszönjük áldásos működésüket!"

"Az egész termékdíjas szabályozást újra kellene gondolni. Az elhibázott szabályozás túlzott bürokratizmusa hátráltatja a környezetvédelmi célok megvalósulását."

"nem lesz jó ez így! ebben is a béka segge alatt vagyunk, szegény, buta, pazarló ország. vagy kormány? pedig a környezetvédelem kampánytémának sem lenne rossz. higgyék el érdekli az embereket. így is lehet szavazókat gyűjteni és veszteni, nem csak plakátokkal és ígéretekkel."

"Ausztiában élő ismerőseink környezetvédelmi megfontolásokból KIZÁRÓLAG visszaváltható üveges ásványvizet cipelnek haza."

"Én ugyan egyáltalán nem fogyasztok alkoholt. Az viszont igaz, hogy a környezetevédelem fontos kérdés."

"Tisztelt Uraim! szomorúan vettem tudomásul hogy a pezsgősüvegek már nem betétdíjasak! Elmenvén egy-két bolt előtti szemetes mellett már látom ezeket az üvegeket. A kukában!Sajnálom, mert a szemét pénz.Már lassan egyre többen értik meg hogy a hulladékgyűjtésnek és újrahasznosításnak van értelme, van jövője.Környezetemben egyre több embert tudok/tudtam a szelektív hulladékgyűjtésre rávenni/bíztatni, erre meg a pezsgősüveg betétdíja megszűnik!!Sokan környzetemben felháborodtak de mivel otthon nem tárolgatják az üres üvegeket,így azok a kukába végzik.A pezsgősüveg tartalma általában az ünneplésre szól :-), ezért kérem Önöket ne rontsák el az ünneplést és maradjon minden a régiben, azaz legyen újra betétdíj ezekre az üvegekre. Önöknek NEM nagy dolog ezt elintézni, de a környzetünknek igenis nagyon fontos dolog.Az emberek ezt megszokták, kár ezen változtatni.Nem beszélve azokról a hajléktalanokról akik az üvegek visszaváltásával egy kis jövedelemhez jutottak.Rájuk is legyünk tekintettel. Nem beszélve arról a tényről hogy a kommunális hulladéklerakók férőhelye véges. Remélem szavaim megértő fülekre találnak."

"Tisztelt Miniszter Urak! Már az is megdöbbenéssel töltött el jó pár éve, hogy megszűnt a visszaváltható műanyag palackok forgalmazása. De hogy a pezsgősüvegeket se váltják vissza?! És mindezt az intézkedést akkor vezetik be, amikor a pezsgőfogyasztás szezonja van?! Akkor mire is van ez a termékdíj és miért van környezetvédelem?!"

"A szilveszteri koccintáskor a pezsgőbontásnál kívánom, hogy lelki szemeik előtt szeméthegyek és törött üvegcserepek által sérült kezű-lábú gyermekek víziói jelenjenek meg!!!! BUÉK"

"Kérjük szépen, törődjenek a környezettel!
"

"Én bizom abban, hogy nem mindig a rosszabb megoldás győzedelmeskedik.
"

"ez lenne a haladas??? gazdasagi racionalitas??? ez egyszeru lobbierdek, ezer fizetett ujsagiro sem gyoz meg az ellenkezojerol. meg azt is leromboljak, ami mukodik! miert? szegyelljek magukat."

"A gyümölcsléről már egy ideje lemondtam, most vége a pezsgőzésnek is; sör még van, de azt nem szeretem. Marad a bor, amíg van, de már ott sem elég a fajtát, termelőt nézni, figyelni kell az üveg formáját is, vajon visszaváltható-e. Amég van mit nézni... Én nézném, de meddig érdemes? "Nekünk magunknak kell annak a változásnak lenni, amit a világban látni akarunk!" /Gandhi/ Önök ezt akarják látni? Miből fogják inni a pezsgőt szilveszterkor? Mire tanítják a gyerekeiket?
"

"Kérem a miniszter urakat, hogy a lobbiérdekek meghallgatásakor gondoljanak arra is, hogy az azok előtt való meghajlás helyett itt van életük lehetősége arra, hogy valami JÓT tegyenek - az emberekért, az állatokért, növényekért és az utánunk jövőkért.
"
"Környezeti nevelő vagyok egy dorogi óvodában.Nagyon örültünk, mikor Ön lett a miniszter, hiszen úgy gondoltuk, hogy Önhöz közel állnak a gyerekek, döntéseit is úgy fogja hozni, hogy a jövő nemzedék érdekeit nézi elsősorban. Mi már nem tudjuk olyan helyre vinni a gyerekeket, ahol tiszta érintetlen természettel találkozhatnának. Kiszorít a saját életterünkből a saját hulladékunk, amit tulajdonképpen elpocsékolunk. S hiába tesszük renbe a környezetünket, napok alatt újra szemetes lesz. Van Önnek gyermeke, unokája? Milyen élete lesz , ha ez így folytatódik? Ne hagyják magukat az önző emberek által befolyásolni!A pénz nem minden, a vizünk, a levegőnk, a talajunk s az egészségünk sokkal fontosabb. Hogy számolnak majd el a lelkiismeretükkel, ha ilyen döntést hoznak? Fekete István szavaival megfogalmazva a természet a legcsodálatosabb dolog az életünkben. „Ebben nem csalódsz… Nem beszél, hát nem is hazudik, nem ígér, mégis odaadja mindenét, nem szól, mégis többet mond, mint amit valaha ember mondott.” Mostanában pedig eléggé hallatta a szavát!"

"Legyen több üvegre betétdíj, ill. visszaválthatóság!"

"Le a nájlonzacsikkal!
"

"Nagyon szeretném, ha újra lennének visszaváltós üvegek, gyermekeimet is erre szoktattam, a környezetvédelem nálunk fontos dolog.
"

"Sajnálom, hogy az országot impotens emberek irányítják. Ha nem is a környezetért, legalább a saját szemetünk csökkentéséért kellett volna tenni valamit. Szégyen gyalázat!
"

"További - régebben betétdíjas - üvegek: - szódásüveg - lekvárosüveg - gyógyszeres üvegek - befőttesüveg"


""...legalább a választási lehetőségünk megmaradjon..." Köszönöm!"

"Ez a folyamat fenntarthatatlan! Jó lenne, ha a politikusok egy icipicit tovább látnának az orruknál! Vannak gyerekeik, unokáik? Ugyanis az ő életüket lehetetlenítik el. Nem tudom, észrevették-e, de a föld élő szervezet, belőle nyerjük ételünket, italunkat, menedékünket, egyáltalán mindenünket. Ha szeméttel borítjuk be és béleljük ki, nem tud minket ellátni! Egészen egyszerűen. Egyáltalán, kinek jó a szemét?"

"Erre nincs elfogadható magyarázat!"

"Kedves Miniszter Urak! Azt is szeretném ezúton megkérdezni, hogy van-e szabályozási oka annak, hogy a legkevesebb csomagolóanyagot tartalmazó zacsis tej a legdrágábbak, a szelektíven gyűjthető PET palackos a közepesen drágák, míg a legtöbb és legkevésbé újrafelhasználható csomagolóanyagot tartalmazó kombinált dobozos (TetraPak és tsai) tejek a legolcsóbbak között szerepelnek."

"Egy kérdéssel fordulok Önökhöz! Mint pedagógus nagyon sok plusz energiát, időt fordítottam a gyerekek környezeti nevelésére. Nem volt kötelességem, pénzt sem kaptam érte soha. Fontosnak érzem. Amikor arra biztatom őket, hogy visszaváltható csomagolású üdítőket vásároljanak az a válasz, hogy kevés ilyen van. Most már annyi sem lesz. Mit mondjak nekik? Akkor vegyétek meg az eldobhatót, fizessétek ki, aztán dobjátok a szelektív gyűjtőkbe és vagy újra használják vagy nem? Vagy mondjam azt, hogy igyanak klórral dúsított vizet a csapból üdítő helyett? Tanárnő! Miért nincsenek visszaváltható üdítősüvegek? Mert a cégeknek nem éri meg kimosni és újratölteni, a miniszter pedig előnyben részesíti a multik lobbiját, mint a környezetet. Ezeket így elmondhatom? Mert ha igen, akkor legalább nem hazudok, ha már környezetvédelmet sem taníthatok."

"Nem értem! Miért tudnak nálunk gazdagabb országok ebben is előrelétóbbak lenni? Miért vagyunk a saját pénzünk és környezetünkellenségei? HALLÓ! Újrahasznpsítás a jelszó! PÉNZ van benne!!!"

"Tisztelt Miniszter Urak! Minden Részvétem Önöknek a Tragikus Eset Alkalmából! Sok-sok mindenben majmoljuk a Nyugatot. Ebben miért nem????? Mi nagyon szeretjük a maláta sört. Németországban és Ausztriában szoktunk venni belőle. Fél literes műanyag palackokban árulják. Legutóbb 67 db ilyen palackot vittünk vissza. A betétek árát visszakaptuk. Megkérdeztem: Újra töltik ezeket? A válasz NEM volt. A betétdíj azért van, hogy ne a szemétbe dobjuk. A szelektív gyűjtők még nincsenek mindenütt az országban. Oda csak az egészen közelben lakók viszik a palackokat. Még azok sem mind, csak az értelmesebbje. Gratulálunk! A Miniszter urak hozzájárultak ahhoz, hogy több szemét legyen az országban. Egyszer a Hegyeshalom határállomáson található óriási szeméthalmok (főként PET palackok!) ügyében írtam Medgyessy Péter miniszterelnök úrnak egy segélykérő levelet ez ügyben. Aznap mondatták le. Ez az én formám! Most Önöknek írok…
"
"Ilyen fejetlenséget még soha nem tapasztalhattunk, mint a mostani helyzet. Amit a csomagolóanyagok- és környezetvédelmi termékdíjakkal kapcsolatban művelnek az elképesztő! ... Nem ezért szavaztunk önökre! Ami az Öko-pannon kht-nél folyik, arról nem is beszélve. Havonta változnak a rendeletek, ők viszont semmiért nem vállalják a felelősséget. Tulajdonképpen mi is a helyzet a termékdíjakkal? mi nem tudjuk. ők sem. akkor ki tudja pontosan? önök igen? majd amikor a bírságokat szabják ki a gyártótól kezdve, a forgalmazón át, a végfelhasználóra, akkor gondolom mindenki határozottan tudni fogja a dolgát. már belefáradtunk ebbe az egészbe. gyűlölök itt élni. további "sikeres" munkát kívánok önöknek!"
"Száradjatok össze! Az ilyen magatokfajta környezettudatlan *** kőfejtésre és szemétlapátolásra ítélném egy fél életre, hogy rájöjjetek, mit is csináltok folyton! hahh!"

"Tényleg sajnáljuk!
"