Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyanús csomag a kuka mellett

  • 2014. október 22.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Mit csináljunk a talált tárgyakkal? Dobjuk ki, tartsuk meg, vagy inkább rendezzünk belőlük kiállítást? A Mentés másként az utóbbi idők egyik legizgalmasabb és legnagyszerűbb kiállítása, a fővárosban elvesztett vagy szándékosan hátrahagyott tárgyakból áll. A tárlaton nemcsak vicces dolgokkal, de megható emberi történetekkel is találkoztunk.

Mindenki szeret gazdátlan dolgokat találni! Ilyenkor előjön az emberből a kisördög: megtartsam, vagy próbáljam meg megtalálni a tulajdonost. Ugyanakkor a megbúvó kíváncsiság is: vajon kié lehetett? Mi a története? Ki hagyta el, és vajon miért éppen itt? 

Rajong a talált tárgyakért a rendszeres városnéző túrákat tartó Imagine Budapest is, akik sétáik alkalmával sokszor botlottak bele egy-egy elhagyott tárgyba. Innen jött az ötlet: kiállítást rendeznek a város különböző pontjain megtalált tárgyakból. A terv most valósulhatott meg, újonnan szerzett, V. kerületi irodájukhoz ugyanis egy hatalmas pince is tartozik, ami kiállítótérnek éppen megfelelt. (Kevesen tudják, de a rendőrségen leadott talált tárgyak a kerületi önkormányzat ügyfélszolgálati irodájába kerülnek, egy évi megőrzésre.) A kiállítás ötletére az önkormányzat dolgozói is lelkesen csatlakoztak a kezdeményezéshez.

„Az V. kerületi önkormányzatnál mondták, hogy náluk tele van egy szekrény talált tárgyakkal. Elmentünk megnézni, de ami ott fogadott, arra nem számítottunk. Azt gondoltuk, lesz egy-két esernyő, esetleg kulcstartó. Ehhez képest szinte ránk ömlött a sok, érdekesebbnél érdekesebb holmi” – tájékoztatott Káldi Emese, az Imagine Budapest túrák alapítója, a kiállítás egyik szervezője. 

Mi tehetünk, ha találunk valamit?

A jog alapján, ha az ember talál valamit az utcán, köteles azt nyolc napon belül leadni egy rendőrnek, a kerületi jegyzőnek, vagy a tárgy tulajdonosának. Ha a tulajdonos ismeretlen, a megtaláló bejelentheti igényét a tárgyra, de csak három hónap leteltével kaphatja meg. Ha a tulajdonos a három hónap alatt nem jelentkezik, a megtaláló használhatja ugyan a tárgyat, de nem tarthatja meg. Ha viszont a tulajdonos egy teljes évig nem jelentkezik, a tulajdonjog átszáll a megtalálóra. Azok a tárgyak, amelyekre a megtaláló sem tart igényt, árverésen értékesíthetőek. Ennek persze csak értékes tárgyak esetében lenne értelme, persze az ilyen tárgy legtöbbje el sem jut a rendőrségig. Az ügyfélszolgálaton azt a felvilágosítást kapták, hogy pl. az esernyőt mindenki megtartja, mert viszonylag értéktelen, de használható. Ide inkább a személyesebb, mások számára érdektelen dolgok kerülnek. Például a Duna-parton talált, iszapos laptop, övtáska személyes tárgyakkal, vagy éppen egy bőrönd egy hatalmas faliszőnyeggel és egy doboz tamponnal. Az Imagine Budapest azonban úgy gondolta, jó lenne ezeket a tárgyakat is "megmenteni", újra felhasználni, csak egy kicsit másképp. Így született meg a Mentés másként című kiállítás.

Talált tárgyak1

Újra megtalálva

Eredetileg a talált tárgyakkal egyféle térképként, egész Budapestet le akarták fedni - magyarázta Káldi Emese-, aztán rájöttek, hogy ez túl nagy falat lenne. Ráadásul az V. kerületi önkormányzatnál annyi fantasztikus tárgy került a kezükbe, hogy végül maradtak kizárólag ennél a kerületnél. A tárlat így helytörténeti kiállításként is működik, ami még izgalmasabbá teszi. Egy kis lyukon keresztül tudunk benézni a tárlóba, amitől mi is átélhetjük a megtalálás élményét. Majd a dobozt kinyitva nemcsak a tárgy, de a helyszín is elénk tárul, így egyszerre derül ki az adott tárgy és a helyszín története is. Mindegyik mellett olvasható a hivatalos, rendőri helyszíni leírás, találkozunk vicces és kevésbé vicces tárgyakkal, személyes történetekkel, miközben megismerjük a belváros történetét. Feltárul többek között a Kossuth tér, az Erzsébet tér, a Markó utca, a Petőfi Sándor utca, a Károlyi-kert és a Szabadság tér története. A tematikus kiállítást különterem egészít ki, ahová a budapesti hostelekből gyűjtötték össze a látogatók által itt felejtett érdekes dolgokat.

93 darab lakat

A kiállítás első helyszíne az Erzsébet tér, a talált tárgy pedig 93 darab lakat.
„T. K. r. főtörzsőrmester 2014. február 24-én adatgyűjtés céljából megjelent az V. kerületi Erzsébet téren, a „Szerelmesek fájánál”, mivel az azon lévő lakatok közül 93 darabot ismeretlen személy megrongált és elhagyott. A rongálási kárértéket, valamint a sértetteket megállapítani nem lehet, mivel a lakatokat szerelmespárok helyezik el ott, amiket általában csak keresztnévvel látnak el. Ebből következik, hogy a kilencvenhárom lakat 186 személy tulajdona, akik kilétét nem lehet megállapítani. Mivel mindegyik lakat más és más, ezért azok értéket sem lehet megállapítani.”
A lakatokat nézegetve és a neveket olvasva az is kiderül, hogy az XVIII. század elejéig ez a hely a városkapun kívül esett és temetőnek használták. Kerítését csak a XVIII. század végén bontották le, ami után a területet vásártérként hasznosították. Az Újvásár teret csak 1858-ban nevezték át Erzsébet térré, ahol ekkor már tíz éve színház működött. Az épületet akkoriban nagyon sok kritika érte, modern letisztultsága ugyanis nem felelt meg a sztálinbarokk elvárásainak. Buszállomássá Nyíri István tervei alapján, 1949-ben alakult.

Talált tárgyak2

Ha a kiállításon valaki ráismer a lakatjára, nyugodtan haza is viheti!

Károly, bőrönd, templom

Minden tárgyat és helyszínt itt nem tudunk részletesen bemutatni, csak a kedvenceinket emeljük ki. A lakatok mellett imádjuk Karcsit, a nyuszit, aki tulajdonképpen nem tárgy, de mégiscsak talált, hiszen a Károlyi kertben bukkantak rá négy évvel ezelőtt. A kerületi vezetés némi tanácskozás úgy döntött, megtartják, ő lesz a kerület nyula. Azóta is ott lakik tehát egy ketrecben a parkban, a gondnok eteti, és bárki megnézheti. Időközben olyan hatalmasra nőtt, hogy átnevezték Károllyá, de tiszteletbeli tagként ő is részt vett a Mentés másként kiállítás megnyitóján.

A másik kedvencünk egy Bazilika mellett talált bőrönd, amely a kiállítás az egyik legrejtélyesebb tárgya.
"2013. 05. 05-én 16 óra 45 perckor, V. Zs. közterületi gyalogos járőrszolgálata végzése közben a Szent István tér 2. szám előtti pad mögött, szemben a szökőkúttal egy kék gurulós bőröndöt fedezett fel, rajta egy szőnyeggel. A helyszínen tanúkutatást végzett a táska tulajdonosának feltalálása érdekében, mely azonban nem vezetett eredményre. V. Zs. ekkor értesítette parancsnokát, aki intézkedett a terület lezárásáról és a tűzszerészek értesítéséről. A terület lezárása után a helyszínre érkezett a Tűzszerészszolgálat három tagja és egy bombakutató kutya."

A csomag tartalma többek között:
- 1 db kb. 210 x 150 cm nagyságú szőtt faliszőnyeg kézi hímzéssel, a hozzá tartozó kb. 155 cm-es farúddal
- 1 db Bensen és Hedges márkájú üres cigarettásdoboz
- 1 db hálózsák szürke és kék színű
- 1 db Wellaton márkájú hajfesték (rézvörös)
- 1 db narancsszínű sál
- 1 db női top felső (piros)
- 8 db tampon, OB márkájú dobozban, zacskózva
- 2 db női alsónemű

Minden bizonnyal egy turistáé lehetett, azonban rejtély, hogy miért volt ráterítve egy hatalmas és nehéz, hímzett faliszőnyeg. Ki cipelne ilyet magával? A kofferért órák múlva sem jelentkezett senki. Elvesztette volna? Netán szégyellte, hogy ekkora felfordulást okozott a csomag? Sosem fog kiderülni!

Miközben a bőrönd tartalmán és a hatalmas faliszőnyegen hüledeztünk, sokmindent megtudtunk a Bazilikáról is. Közel 50 évig épült, úgyhogy a „majd megadom, ha felépül a Bazilika” kifejezés szállóigévé vált Pesten. Hild József eredeti terveit a saját elképzelései alapján Ybl Miklós alaposan átdolgozta, főleg azok után, hogy a Hild által tervezett kupola egyszercsak összeomlott. Olyan erővel dőlt össze az akkori 50 méternél is magasabb kupola, hogy a környéken álló házak összes ablaka kitört. Évekig tartott, mire elhordták a törmeléket, és újrakezdték az építkezést. Ybl majdnem kétszer akkora, 96 méteres kupolája aztán végül a helyén maradt, és a Parlament tornya mellett ma is Budapest egyik legmagasabb pontja.

Talált tárgyak3

Mindent hátrahagyva

Végül álljon itt a kiállítás legmeghatóbb tárgyának története:
"2014. 04. 14-én, 23 óra 04 perckor T. T. rendőr törzsőrmester gyalogos szolgálatteljesítése közben gyanús csomagot fedezett fel a Nagy Ignác utca – Markó utca kereszteződésében kihelyezett köztéri hulladékgyűjtő mellett. A fekete nylonzsák szemrevételezése után vélelmezhető volt, hogy azt tulajdonosa elhagyta. A csomag átvizsgálása után az V. kerületi Rendőrkapitányságra vitték a tárgyakat."

A csomag tartalma:
- 1 db alsónadrág
- 2 pár zokni
- 1 db férfi rövidnadrág
- 1 db férfi póló
- 1 db borotvahab és borotva
- 1 db fogkrémes tubus
- 1 db fogkefe
- 1 db sötétkék férfi piperetáska, melynek tartalma: személyes levelezés, családtagok fényképei, szabaduló igazolás a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetből 2014. 04.14-i keltezéssel.

Az iratok alapján, a csomagot hátrahagyó személy éppen aznap szabadult a börtönből és az addigi életét jelentő személyes tárgyait hátrahagyta a fogház előtti kuka mellett. Azóta sem jelentkezett érte.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető december 15-ig, hétköznap 10 és 16 óra között és szombaton 10 és 14 óra között.
Imagine Budapest, 1053 Budapest, Királyi Pál utca 18.

Szerző: Kalas Györgyi

Forrás: index.hu