Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gőzerővel halad a magyar területeket veszélyeztető hulladékégető előkészítése

  • 2007. október 31.
  • humusz
Október 30-án Hans Niessl Burgenland tartományfõnöke és Thomas Fahnemann a Lenzing gyár igazgatója közös sajtótájékoztatót tartott Eisenstadtban. (PRONAS, 2007.10.31.)

A heiligenkreuzi Lenzing gyár már korábban bejelentette, hogy 25 %-os termelésbővítést fog végrehajtani 25 millió Euró (6,3 milliárd Ft) értékben. Ezt most csak közbülső lépésnek nevezik és a kapacitás 75 %-os bővítését jelentették be, új technológia bevezetésével. Erről a végleges döntés 2-3 év múlva fog megszületni. A PRONAS érdekesnek tartja ezt az időtartamot, mivel éppen ez alatt épülne fel a tervezett hulladékégető Heiligenkreuzban.

Hans Niessl a heiligenkreuzi Lenzing gyárat a régió fontos impulzusaként említi. A heiligenkreuzi ipari parkban jelenleg 350 fő dolgozik és ezt a számot meg kívánják duplázni - folytatja. A következő években 265 millió eurót (67 milliárd Ft !) invesztálnak az ipari parkba. Az egyik tervezett beruházás a BEGAS hulladékégető, amely a Lenzing gyárat energiával látná el.

A PRONAS tudomása szerint ilyen egyértelmű állásfoglalást a hulladékégető mellett még nem tett Burgenland tartományfőnöke.

Franz Steindl - Burgenland tartományfőnök helyettese és gazdasági referense - szintén méltatja a Lenzing gyár gazdasági fejlődését. A heiligenkreuezi ipari park egyre jobban egy gazdasági és munkahely motorrá fejlődik - jelenti ki. Most eljött az ideje, hogy az infrastruktúra is felvegye a gazdasági fejlődés tempóját és szükségesnek tartja az S7 gyorsforgalmi út mielőbbi megépítését.

Korábbi, de kapcsolódó hír, hogy a BEGAS információs irodát hozott létre a heiligenkreuzi ipari parkban és Pan Pannonia Hulladékszerviz Kft. néven egy vegyes vállalatot alapított a hulladékbegyűjtés logisztikai céljaira. Honlapján is komoly propagandát folytat a hulladékégető jogosságának igazolására, megújított formában és tartalommal.

A PRONAS levélben nemtetszését fejezte ki Dr.Ursula Plassnik osztrák külügyminiszter asszonynak a budapesti látogatása alkalmával tett nyilatkozatáért, ahol már szinte kész tényként említette a hulladékégetőt.
A külügyminiszter asszony nevében írt válaszlevélben a terület illetékes vezetője, Dr. Christian Krepela - többek között - az alábbiakat írta:

"A környezetvédelmi hatástanulmányt a projektpályázó október 22-én nyújtotta be, amelyet továbbítani fognak a magyar hatóságok részére is. A törvényileg előírt folyamatban teljes bevonás és azonos jogállás van biztosítva mind az osztrák mind a magyar lakosság részére."

A PRONAS ezt az állítást nem teljesen érti, hiszen az Espoo-i Egyezmény értelmében a magyar lakosságnak csak véleményezési joga van, de vétójoga nincs.

„Meg vagyok győződve arról, hogy e komplex eljárás keretében valamennyi fél számára elfogadható megoldás születhet. A cél valamennyi érintett fél számára azonos: egy hosszú távú projekt, amely a környezetében élők életminőségének figyelembe vételével a határrégió fejlődését erősíti" - zárul a levél.

A PRONAS attól tart, hogy a Burgenlandban beindított számos terv, előkészítő munka miatt előbb-utóbb az lesz a válasz, hogy ezeket a folyamatokat már nem lehet megállítani, visszacsinálni.

Burgenlandban összefogott a legmagasabb gazdasági és politikai vezetés a hulladékégető felépítése érdekében. Megfordult a stratégia: most erős gazdasági érvekkel (a heiligenkreuzi ipari park és a Lenzing gyár valamint az infrastruktúra fejlesztése, jelentős munkahelyteremtés stb.) igazolják a hulladékégető jogosságát, készítik elő ehhez a terepet.

A PRONAS úgy véli, hogy a hivatalos magyarországi szerveknek már sokkal korábban határozott lépéseket kellett volna tenniük az osztrák döntéshozók felé. Amíg a BEGAS nem kap építési engedélyt, addig nyitott a kérdés, de lehetőségeink már sokkal korlátozottabbak, beszűkültek.