Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Génmódosított rízs a magyar Tesco-ban

  • 2006. október 04.
  • humusz
"Több tonna olyan amerikai eredetû rizst vásárolhattak az elmúlt hónapokban a magyar fogyasztók, amely nem engedélyezett, génmódosított (GMO) fajtát tartalmazott - mondta Deák Ferenc, az agrártárca osztályvezetõje." Egy kis fogyasztóvédelem...

 

A kifogásolt termékre a Tescónál bukkantak a hazai hatóságok. Az amerikai botrány kirobbanása után az élelmiszerlánc és az FVM ellenőrző állomásai 891 kilogramm, még meglévő génszennyezett terméket zároltak a magyar piacon, írja a Világgazdaság.

A Tesco az USA-ban termelt rizst március 15-én listázta be árukínálatába, és azóta nemcsak a GMO-ellenőrzéseken pozitívnak bizonyuló terméket értékesítette, hanem több, más hasonló csomagolású és eltérő szavatossági idejű amerikai rizst is. Az összes eladott áru 123 tonnát tett ki, de ennek egy része lehetett csak ténylegesen génszennyezett. A teljes értékesített készlet alapján az valószínűsíthető, hogy a forgalmazott GMO-s rizs több tonna lehetett - mondta az osztályvezető.

A nemzetközi botrány amiatt robbant ki, hogy a közelmúltban az USA-ban kiderült: a szükséges hatósági és környezeti engedélyezési eljáráson át nem esett GMO-rizs került kereskedelmi forgalomba. Szakértők már korábban valószínűsítették, hogy a génmódosítással szennyezett amerikai termékek az uniós piacon is megjelentek, az USA rizsexportjának jelentős része ugyanis az EU-ba irányul. Brüsszel a botrány kirobbanása után intézkedett, hogy csak GMO-mentességet laboratóriumi igazolással rendelkező amerikai rizs érkezhet az unióba.

A hazai hatóságok az elmúlt hetekben 93 rizsmintát zároltak, a forgalmi korlátozás alá vont termék mennyisége elérte a 3,5 tonnát. Az ellenőrzött rizsféleségek közül eddig egy Tesco-minta bizonyult pozitívnak. Az áruházlánc a kifogásolt tételt valamennyi gyanús amerikai rizzsel együtt, szeptember 5-ével kivonta a forgalomból.

 

Forrás: origo