Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Generációk szennyezettek ártalmas vegyi anyagokkal!

  • 2005. október 07.
  • humusz
wwf_detox.jpgEgészségre káros vegyi anyagok vannak az európai családok szervezetében, derült ki a WWF által elvégzett vérelemzés eredményeibõl. 12 európai országban egy-egy család három generációjának nõtagjaitól vettek vérmintákat ez év júniusában. Szervezetükben 107 féle mesterséges vegyi anyagot kerestek, olyanokat, melyekkel a mindennapi életben gyakran találkozhatunk - és legtöbbjüket meg is találták. A WWF ezt elfogadhatatlannak tartja, ezért szigorúbb uniós szabályozást sürget a vegyi anyagok gyártása és használata terén.



Részet a WWF anyagából:


A magyar család eredményei
"Magyarországon egy Győrben élő család vállalkozott arra, hogy vérmintákat adjon a vizsgálatok elvégzéséhez. A 61 éves Radics Imréné szervezetében 27 vegyi anyagot találtak, a 38 éves lányában, Borárosné Radics Tündében 18-at, a 12 éves Boráros Barbarában 19-et.

Mindhárom családtag vérében kimutathatóak a klórtartalmú szerves növényvédőszerek, ráadásul koncentrációjuk magasabb a vizsgálat során kimutatott átlagértéknél. Ugyanakkor, a magyar család a legkevésbé szennyezett polikórozott bifenilekkel. Brómozott égésblokkolókat mindhárom generáció véréből kimutattak, ám legnagyobb mennyiségben éppen a legifjabb generációt képviselő gyermek vérében vannak jelen! Fluorozott vegyi anyagokat csak a nagymama vérmintájában nem találtak, mesterséges illatanyagokat viszont benne is. Antibakteriális jellegű triklozán és bifenol-A nem mutatható ki a magyar család vérmintáiból.



Sajnos a gyermekek vegyi anyag szennyezettsége aggasztó mértékben növekszik az ún. "új", de egészségügyi hatásait tekintve valójában nem teljeskörűen vizsgált vegyi anyagokkal."



Forrás: WWF Magyarország