Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

GAIA minitalálkozó a HuMuSz Házban

  • 2006. szeptember 25.
  • humusz
A Föld majdnem minden kontinensérõl érkeztek civil szervezetek arra a találkozóra, amelynek a HuMuSz Ház adott helyszínt. A találkozót a GAIA, az égetõk ellen és azok alternatíváiért küzdõ nemzetközi szövetség szervezte, melynek szervezetünk is tagja.

A találkozó elején a résztvevők bemutatkoztak és elmondták, hogy országukban milyen a helyzet, mi jelenti a fő problémát. Volt vendégünk Dél-Afrikából, Mozambikból, Brazíliából, Argentínából, a Fülöp-szigetekről, Fehéroroszországból, Angliából és az USÁ-ból.

A Fülöp-szigetekről érkező Manny C. Calonzo például elmondta, hogy a közelmúltban írt alá szerződést Fülöp-szigetek és Japán kormánya, melynek értelmében a japánok vámok nélkül vihetik hulladékukat a szigetekre. Ennek a történetnek az a különös szépsége, hogy a Fülöp-szigetek az egyetlen olyan ország, ahol környezetvédelmi okokból hivatalosan betiltották a hulladékégetést, most azonban fogadhatják a japán égetőkből származó salakot...

A brazil résztvevő arról beszélt, hogy az utóbbi években egyre több gumiabroncs hulladék érkezik országukba. Ennek az az oka, hogy az Unióban fokozatosan megtiltják a gumiabroncsok lerakóra helyezését, s ennek következtében több európai ország Brazíliába szállítja a nemkívánatos hulladékot. A brazilok tiltással próbáltak véget vetni ennek a rendszernek, ezt azonban a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) nem nézte jó szemmel: beperelte az országot.

Volt azért jó hír is: az argentin Cecilia Allen arról számolt be, hogy tavaly novemberben Buenos Airesben 'Zero Waste' rendeletet fogadtak el, amely idén ősszel lép hatályba. Ennek értelmében a város fokozatosan több intézkedést is bevezet, hogy hulladékai mennyiségét csökkentse, az anyagában hasznosított hulladékok arányát növelje.

Téma volt ezen túlmenően az uniós hulladékos keretirányelv módosítása is. Kiderült, hogy ezt a folyamatot nem EU-s országoknak is nyomon követik. Több szempontból sem mindegy számukra, hogy milyen szabályozást fogadnak majd el az uniós parlamenti képviselőink. Egyrészt több szempontból mintának tekintik az Unió környezetvédelmi szabályozását, erre hivatkozva tudják a saját országukban is a környezetkímélőbb intézkedések felé terelni a döntéshozókat. Másrészt pedig az EU-s döntések rájuk is hatással vannak/lesznek (ld. pl. a gumiabroncs esetet, vagy a hulladékégetők globális környezeti hatását). Ezek a civil szervezetek az EU zöld szervezeteivel együtt most azért küzdenek, hogy a hulladékégetés ne kerüljön át a 'hasznosítás' kategóriába, hiszen az tovább erősítené az égetők amúgy is erőteljes térnyerését. Ezzel kapcsolatban lehet emailt is írni a keretirányelvről hamarosan szavazó európai parlamenti képviselőknek a www.stopthewaste.hu oldalról.

A hulladékégetők mellett a cementgyári hulladékégetés is világszerte problémát jelent, amely ellen a résztvevők közösen próbálnak fellépni.

Bővebb információ a GAIA-ról: www.no-burn.org