Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Füst- és szemétmentes álomváros Fostertől

  • 2007. május 10.
  • humusz
Utópisztikus tervvel rukkolt elõ a brit Foster + Partners. A Pritzker-díjas Sir Norman Foster vezette építészstúdió a szaúd-arábiai fõvárosban készül gigantikus fejlesztésre, mégpedig egy olyan városrész megépítésével, amely a legmodernebb technológiák felhasználása mellett minimális károsanyag-kibocsátással és szeméttermeléssel mutat példát a jövõ városfejlesztõinek. (hg.hu)
A hatmillió négyzetméteres területfejlesztés Abu Dhabi jelenlegi legkomolyabb beruházása, amely fenntartható fejlődés szellemiségét az ősi, fallal körül vett városok építési elveivel ötvözi. A környezetbarát technikai hátteret az alternatív energiahasznosítással foglalkozó, szaúd-arábiai székhelyű Masdar Initiative biztosítja.

Az energetikai cég szerint a felépülő új városrész a legmagasabb szintű szakembereket és kereskedelmi cégeket érdekelheti leginkább, és így egy vegyes használatú, nagy népsűrűségű metropolisz jöhet létre. A hi-tech városban új egyetem, illetve kutató- és fejlesztőközpont is épül.

A városba zárt város energiaellátásról egy napenergiát hasznosító erőmű, és a későbbiekben további számos szélerőmű gondoskodik majd. Az extrém környezetbarát település teljesen autómentes, de a közösségi közlekedés megállóit úgy tervezik, hogy a falakon belül kétszáz méteres körzetben mindenhol legyen egy állomás.

A szűk utcák és a fedett, árnyékos járdák teljesen gyalogosbarát atmoszférát teremtenek. A városka környezetébe farmokat is telepítenek, hogy a körülzárt kerület ne csak környezetbarát, hanem ténylegesen önfenntartó legyen.