Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Fülöp-szigeteken a konyhai hulladék alternatív gázforrás

  • 2007. április 18.
  • humusz
A cseppfolyósított földgáz piaci árának emelkedése miatt Fülöp-szigetek Tudományos és Technológiai Intézete kifejlesztett egy olyan szerkezetet, amely a konyhai hulladékból alternatív úton gázt fejleszt. (RRF Email News Service)

A Philippine Star arról számolt be, hogy az Ipari Technológiai Fejlesztő Intézet (ITDI) környezetbarát, hordozható biogáz fejlesztőt hozott létre, amely több mint 211 liter természetes úton lebomló konyhai hulladék tárolására alkalmas, és azt feldolgozva 350 liter, a hagyományos csepfolyósított földgáz hatásfokához hasonló, főzésre is alkalmas biogázt termel. A hulladékból fűtőanyagot előállító eljárás során 4,5 kiló konyhai hulladékhoz 1,5 kg állati eredetű trágyát kell keverni. A hulladék erjedését a trágya segíti elő. A tartály-jellegű biogáz-fejlesztő légmentesen záródó, oxigéntől mentes, szerves anyagokkal töltött edény, amelyben a mikrobiális emésztés során fejlődik biogáz konyhai hulladék, trágya és víz keverékéből.

Az ITDI szerint a folyamat egy éjszaka folyamán lezajlik, s az így termelődött gáz - a fogyasztástól és a használat gyakoriságától függően - fedezi a napi főzéshez szükséges mennyiséget. Az ITDI szerint a biogáz-fejlesztő a kisebb családok gázszükségletét elégíti ki a legjobban. Ezzel a technológiával olcsón, főzésre is alkalmas gáz fejleszthető, ráadásul segítségével a kommunális konyhai hulladék mennyisége is csökken. Felmérések bizonyítják, hogy csupán  Manila és vonzáskörzete 600 000 tonna hulladékot termel naponta. Az ITDI azt is elmondta, hogy a korábbi biogáz-termelő eszközök baromfi- valamint sertéstenyésztőktől származó trágyát  használtak, és igen erős szagot árasztottak. „Az új változat már kevesebb bűzt enged ki" - tették hozzá. A visszamaradt anyag  pedig szerves trágyaként vagy talajjavítóként hasznosítható.

Fordította: Dobson Zsófia