Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A franciáknak elegük lett

  • 2005. október 17.
  • humusz
stop_1.jpgFranciaország kommunikációs kampányt indított a háztartásokban keletkezõ hulladék csökkentésének érdekében. "A napi termelés fejenként 1 kiló, azaz évente 360 kilogramm (tíz évvel ezelõtt 320 kiló volt) és ez idõ szerint ennek a mennyiségnek csak 12 százalékát hasznosítják újra, további 6 százalékot komposztálnak."
"Japánban az egy főre jutó háztartási szemét éves mennyisége 100 kiló körül van. A hulladékfeldogozói kapacitások közel teljes kapacitással dolgoznak, s ha a kormányzat újat szeretne létrehozni, akkor az rendre a lakosság ellenállásába ütközik.

Nelly Olin környezetvédelmi miniszter szerint a lakosság felé olyan üzenetet kell közvetíteni, hogy okosabban vásároljon és kevesebbet dobáljon el háztartásának hulladékából. Tárcájának számítása szerint a napi szemétadagot 290 kilogramm körülire kellene leszorítani, a tízéves cél a 200 kiló elérése.

A kampányban - melyre 2,5 millió eurót szánnak - egyebek között szó lesz a plasztikszatyrok helyettesítéséről, a palackos helyett a csapvíz fokozottabb, és az eldobható evőeszközök, tányérok korlátozottabb használatáról.

Gond, hogy a franciák élelmiszerből is sokat dobnak ki, évente családonként legalább 150 kilogrammnyit. Ennek kapcsán kommunikálni kell majd a mélyfagyasztott áruk fogyasztásáról, illetve az egyszemélyes kiszerelések szemétnövelő hatásáról, azaz bizonyos fogyasztási-étkezési szokások változtatásáról is."



Forrás: greenfo